Koktel iz domaće kuhinje: Kolašinska vodnjica za užitak i lijek

Nije Miodrag u Budvi bio ponosan samo na “svoje piće”. Izložio je i mnogo vrsta turšije
577 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Vlahović vodnjica, Foto: Dragana Šćepanović
Miodrag Vlahović vodnjica, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 22.04.2012. 10:01h

Štand kolašinskih poljoprivrednih proizvođača na nedavno održanom međunarodnom sajmu hrane u Budvi bio je zapažen i nagrađen srebrnom medaljom. Desetak poljoprivrednika predstavili su prvi put, ali na najbolji način, rezultate svog života i rada na selu, ali i afirmisali dio onoga zbog čega bi Kolašin mogao biti primamljiv turistima.

Među najtraženijim artiklima na štandu bila je “vodn(j)ica” – piće od nekoliko vrsta voća. Ubijeđen da će taj tradicionalno pripremljen napitak oduševiti i posjetioce sajma, Miodrag- Goga Vlahović iz sela Rogobore, dodao ga je širokom izboru, kako kaže, ekološki proizvedenih proizvoda koje je izložio.

Važno je dodati i ječam i kukuruz, oko sedam, odnosno dva kilograma.

Važna preporuka kada je riječ o načinu spremanja tradicionalnog brđanskog pića je i da se ispoštuje vrijeme “zrenja”. To je obično tridesetak dana. Oni koji je godinama spremaju računaju je u “zimske napitke”, jer kako kažu, krajem marta već mijenja ukus i nije više za upotrebu. To je i razlog što nijesmo uspjeli da se uvjerimo u “specifičnost mirisa i ukusa” tog kolašinskog “voćnog koktela”, ali ni da ga fotografišemo.

I Rusi vole vodnjicu

Za vodnjicu, koja je, kako kaže, puna vitamina C, tvrdi da je narodni lijek protiv povišenih triglicerida i holesterola. Kombinacija sastojaka iz mnogo vrsta voća, od kojeg se sprema piće, siguran je Miodrag, otklanja i posljedice “dugog boravka u kafani”.

"Mnogi od nas vrijedno rade i imamo šta da ponudimo. "

Kako kaže, vidni su pomaci u namjeri lokalne uprave da pomogne poljoprivredne proizvođače. Nada se podršci nadležnih i tvrdi da je izlaganje na sajmu u Budvi veliki korak za afirmaciju rada ljudi na seoskom području kolašinske opštine.

"Mnogi od nas vrijedno rade i imamo šta da ponudimo. Nadam se da će pomoć zaduženih za poljoprivredu biti usmjerena na to da nam omoguće da naši proizvodi dođu do kupaca", kaže Miodrag.

Mnogi tražili i recept za „lovačku salatu”

Nije Miodrag u Budvi bio ponosan samo na “svoje piće”. Izložio je i mnogo vrsta turšije. Prodao je, kako kaže, cio kiseli kupus i raso iz kace od 100 kilograma. Veliku pažnju privukla je i njegova “lovačka salata”.

"Spremam je od paprika“somborki”, feferona i paradajza. Mnogi su mi tražili recept, a mnogi vlasnici restorana i pokazali interesovanje da je uvrste u “menije” svojih objekata. Već naredne godine sarađivaću sa njima. Na sajmu sam izložio i voćne sirupe, bez vještačkih boja, aroma i konzervansa. Od voća iz mog voćnjaka. Inače sve što sam spremao je od voća i povrća koje sam uzgajam. Mislim da je to jedini način da se danas bude konkurentan kada je o proizvodnji hrane riječ. Nažalost, u Kolašinu nemam gdje da izložim svoje proizvode, pa svi koji žele da kupe dolaze kod mene. Ipak, ne žalim se. Uživam u onome što radim, a da nijesam na imanju, sigurno bih bio u kafani ", tvrdi Miodrag, koji je i prvi Kolašinac koji je počeo da uzgaja povrće u plastenicima. Cijela njegova porodica uključena je u proizvodnju hrane.

Bonus video: