Marković ne zna šta piše u zamolnici upućenoj u SAD

On nije precizirao kada bi se odgovor organa SAD mogao očekivati, jer to zavisi od njih i nije više pitanje nadležnosti Ministarstva pravde
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2012. 08:23h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković kazao je da nije upoznat sa sadžajem zamolnice koju je Vrhovno državno tužilaštvo dostavilo ministarstvu kojim rukovodi.

"Zamolnicu VDT-a, koja je uslovno rečeno pripremana duže vrijeme, a prilagođavana pravnim standardima Sjedinjenih Američkih Država, nijesam čitao i ne znam njen sadržaj. Moja je obaveza da ona u najkraćem roku bude proslijeđena pravodusnim organima SAD-a i mislim da je to juče urađeno",kazao je Marković.

On nije precizirao kada bi se odgovor organa SAD mogao očekivati, jer, kako je kazao to zavisi od njih i nije više pitanje nadležnosti Ministarstva pravde.

Zamolnicama bi trebalo da se obezbijede informacije kojima bi se provjerile tvrdnje iz izvještaja američke Komisije za hartije do vrijednosti da je za privatizaciju Crnogorskog telekoma 2005. isplaćeno 7,5 miliona eura mita, od čega više miliona dvojici crnogorskih zvaničnika i advokatici, sestri najvišeg zvaničnika vlade.

Specijalno odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala pri Vrhovnom državnom tužilaštvu pripremilo je zamolnice za informacije punih 50 dana.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država predala je kancelariji specijalnog tužioca još 27. februara model dokumenata prevedenih na crnogorski jezik sa uputstvom kako da ih ispune i zatraže informacije koje ih interesuju u vezi sa aferom "Telekom".

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: