Počeo salon vina "Monte Vino"

Posebnu pažnju posjetilaca salona vina privukao je domaći pjenušavi šampanjac, Gorana Mijuškovića
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 16:19h

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i u suorganizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, Sekretarijata za razvoj preduzetništva, "Nuviv" Crne Gore i kompanije “Plantaže”, Nacionalno udruženje somelijera Crne Gore je u hotelu “Crna Gora” organizovalo II Internacionalni salon vina „Monte Vino”.

Predstavnik Udruženja somelijera Rade Rajković rekao je da salon promoviše vinsku kulturu i vino kao crnogorski brend, koji je kvalitetom i mnoštvom aroma postao značajan proizvod po kojem se država prepoznaje u vinskom svijetu.

"Na dvodnevnoj manifestaciji posjetioci će imati priliku da degustiraju preko 300 vina iz 70 vinarija", rekao je Rajković.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević rekao je da su vinari u vrijeme krize pokazali izuzetnu vitalnost i spremost da se suoče sa problemima, kao i da su na najbolji način afirmisali vinarstvo.

"Imamo 44 registrovana proizvođača vina, koji proizvode oko 17 miliona litara vina, i oko šest miliona litara u izvozu, što govori o izuzetnoj vitalnosti ove oblasti i o njenom značaju za crnogorsku poljoprivredu. Ministartvo poljoprivrede je i ove godine u saradnji sa “Plantažama” obezbijedilo 192 hiljade čokota vinove loze, a to znači 50 hektara vinograda više u Crnoj Gori.

Imamo 44 registrovana proizvođača vina, koji proizvode oko 17 miliona litara vina, i oko šest miliona litara u izvozu

Nastavićemo da pružamo podršku udruženju koje na kvalitetan način radi svoj posao i na taj način upućuje i ostala udruženja da povećaju proizvodnju, zaposle značajan dio ljudi a istovremeno da pokažu da od toga može solidno da se živi.

“Plantaže” su prošle godine otkupile značajne količine grožđa, spremne su da naprave ugovor sa registrovanim prozvođačima na dvadeset godina, što govori o našoj želji i ambiciji da ovo bude jedna od prioretnijih grana u Crnoj Gori", rekao je Milošević.

Posebnu pažnju posjetilaca salona vina privukao je domaći pjenušavi šampanjac, Gorana Mijuškovića, proizveden po recepturi, poznatoj samo Mijuškoviću, koja je nastala kao plod njegovih dugogodišnjih istraživanja.

Galerija

Bonus video: