O štednji energije ćaskali uz radijatore i otvorene prozore

Poslanici nijesu pokazali razumijevanje ni za drugačiji vid uštede, pa im je smiješan bio predlog člana Odobra Zorana Jelića da na posao dolaze biciklima
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 19:24h

Otvoreni prozori i uključeni radijatori ne idu zajedno, saopštili su u Skupštini predstavnici nevladinih organizacija, dok su u zakonodavnom domu raspravljali o energetskoj efikasnosti.

U plavoj sali parlamenta, u kojoj su poslanici, predstavnici Vlade, Privredne komore, Unije poslodavaca, NVO sektora i GIZ-a, razgovarali o efikasnijem korišćenju energije, temperatura je u jednom momentu bila toliko visoka da su prisutni počeli otvarati prozore.

Biljanu Gligorović iz NVO “Expeditio Kotor” taj potez naveo je da prozove nadležne: “Sjedimo u sali u kojoj radi grijanje, a prozori su otvoreni. I svjetla koja koristimo su prejaka”.

Inženjer Rajko Radusinović podsjetio je poslanike da su upravo oni donijeli Zakon o energetskoj efikasnosti, u kome se nalazi odredba o obavezi javnih objekata da upravljaju energijom.

Poslanici nijesu pokazali razumijevanje ni za drugačiji vid uštede, pa im je smiješan bio predlog člana Odobra Zorana Jelića da na posao dolaze biciklima.

Šćekić: Nema se za primjenu zakona, a ima za tuđe dugove

Na konsultativnom saslušanju na temu “Javni dijalog o održivom korišćenju enegije u Jugoistočnoj Evropi – stanje u Crnoj Gori” poručeno je da za oblast energetske efikasnosti nedostaje kadrova, kao i da se mora raditi na edukaciji.

Kao problem koji sputava napredak u toj oblasti navedeno je i kašnjenje sa donošenjem podzakonskih akata i pravilnika. Predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović kazao je da su probijeni svi rokovi za donošenje podzakonskih akata i da se mora percipirati čija je to odgovornost.

Poslanici su saopštili da su nezadovoljni načinom na koji se raspodjeljuje budžet, pa, kako tvrde, “ima za garancije i tuđe dugove”, ali ne i za energetsku efikasnost.

“Vlada može izdvajati milione za garancije i plaćanje tuđih dugova, ali nema za primjenu zakona”, kazao je Dragoslav Šćekić (SNP).

Poslanici su saopštili da su nezadovoljni načinom na koji se raspodjeljuje budžet, pa, kako tvrde, “ima za garancije i tuđe dugove”

Pomoćnica ministra ekonomije i šefica Sektora za energetsku efikasnost Dragica Sekulić objasnila je da je Zakon o energetskoj efikasnosti naišao na probleme, jer nije imao uporište u drugim zakonima, koji, kako je kazala, moraju da ga prate.

Zato se ne mogu, rekla je, usvojiti ni podzakonski akti.

Sekulić je kazala i da će se u trećem kvartalu ove godine taj zakon mijenjati.

“Fond za energetsku efikasnost je posebna jedinica koja ove godine raspolaže sa 89 hiljada eura, dok je prošle imala sto hiljada eura. Pet ljudi zaposlenih u tom sektoru, sa nepunih 200 hiljada eura budžeta, radi dvije godine i kad na to pogledamo dosta je urađeno. Koliko para toliko muzike”, kazala je ona.

Galerija

Bonus video: