Džabe čistili: Na Brlji opet smeće na sve strane

"Kontejnera nema, a mi smeće moramo negdje da bacamo", revoltirano su komentarisali Romi pokazujući uvale pune smeća
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 17:13h

Romi koji žive u naselju Brlja, dva kilometra od centra Nikšića, nezadovoljni su što ni 20-ak dana od završetka akcije čišćenja nijesu postavljeni kontejneri za odlaganje otpada.

"Evo pogledajte. Kao da ništa nijesmo čistili. Opet smeća ima na sve strane. Ali, šta da radimo – kontejnera nema, a mi smeće moramo negdje da bacamo", revoltirano su komentarisali Romi pokazujući uvale pune smeća. Ni okolna brda nijesu bila u boljem stanju.

"Dobili smo obećanje od kompanije 'Neckom' da će očistiti smeće po brdu koje su oni stvorili, ali to ni do danas nije urađeno", kazao je predsjednik NVO „Romska nada“ Mirsad Muratović.

Ta NVO je zajedno sa kolegama iz "Romskog srca" organizovala akciju čišćenja naselja koje je pretvoreno u deponiju – kako zbog smeća koje bacaju Romi, tako i zbog onog koje dovoze iz grada, zbog otpada iz stovarišta, a i turisti nerijetko ostave poneki "suvenir".

Aktivisti su nakon akcije postavili table na kojima piše "Strogo zabranjeno bacanje smeća".

"Bolje bi bilo da su umjesto tabli postavili kontejnere", ljutito reče jedan stariji Rom.

Do nove akcije čišćenja i dovoženja kontejnera, table na kojima stoji da je zabranjeno bacanje smeća imaće samo estetsku funkciju

Međutim, direktor Komunalnog kazao je "Vijestima" da će kontejner biti postavljen do kraja mjeseca, jer pored predatog spiska sa mještanima Brlje koji hoće da plaćaju smeće mora se potpisati i ugovor.

"Sa svakim domaćinstvom koje je pristalo da plaća smeće mora se potpisati i ugovor koji ga obavezuje na to. Tek nakon toga, postavićemo kontejner. Sve će to biti završeno u toku ovog mjeseca, dok će se sa naplatom krenuti narednog mjeseca", kazao je direktor Komunalnog.

Kada bude postavljen kontejner, prema riječima predsjednika NVO „Romska nada“, biće organizovana još jedna akcija čišćenja, a uvalu, koja sada služi za odlaganje smeća, u sklopu narednog projekta koji planiraju da realizuju, nasuće pijeskom i pretvoriti je u mini park.

Do nove akcije čišćenja i dovoženja kontejnera, table na kojima stoji da je zabranjeno bacanje smeća imaće samo estetsku funkciju, jer Romi smeće negdje moraju bacati.

Galerija

Bonus video: