Vlast se najviše reklamirala u državnim i bliskim medijima

Kada je riječ o ministarstvima, od 180 hiljada potrošenih na oglašavanje, “Pobjedi” je dato skoro 130 hiljada.
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 18:13h

Vlada i njeni organi i Skupština Crne Gore, prema istraživanju Centra za građansko obrazovanje (CGO), prošle godine su za reklamiranje potrošili preko 1,8 miliona eura. Najveći dio toga novca, kada je riječ o crnogorskim medijima i reklamiranju, otišao je u kasu državnih i medija bliskih vlasti.

Neki državni organi su po neku mrvu dali i nezavisnim medijima, a mnogi su čitav iznos, potuno zanemarujući rejting tih glasila, sipali u kasu “svojih” medija.

TV Vijesti, Danijela Lasica

Prema podacima, do kojih je u protekla tri mjeseca došao Centar za građansko obrazovanje, vladin list “Pobjeda” prošle godine iz kase državnih organa za oglašavanje dobio je skoro 200.000 eura.

Ministarstva široke ruke

Kada je riječ o ministarstvima, od 180 hiljada potrošenih na oglašavanje, “Pobjedi” je dato skoro 130 hiljada.

“Najviše novaca ili preko 70 odsto, izdvojeno je za “Pobjedu”. Medijski dijalozi su dobili 12,8 hiljada eura, ND “Vijesti” blizu deset, a “Dan” nepunih sedam i po hiljada”, kazao je Damir Nikočević, portparol CGO i asistent na istraživanju “Koliko i kome poreski obveznici plaćaju reklamiranje”.

Najšire ruke prema vladinom listu bila su ministarstva turizma i odbrane. Prvo je za reklamiranje u štampanim medijima potrošilo 59, a drugo 53 hiljade eura.

Reklame ministarstava u štampanim medijima

Gotovo čitave iznose, kako je saopšteno iz CGO, potrošili su u “Pobjedi”.

Od ostalih državnih organa (uprave, direkcije, sekretarijati, kabineti...) najčešći oglašivač - Uprava za nekretnine, cjelokupnu sumu, skoro 19 hiljada, potrošila je u “Pobjedi”. Od ukupnog budžeta svih ostalih organa, oko 70 hiljada, u kasu “Pobjede” otišla je preko 61 hiljada.

“Najviše novca, 88 odsto, otišlo je u “Pobjedu”. Slijede “Vijesti” sa osam i “Dan” sa nešto preko tri procenta ukupnih sredstava”, kaže Nikočević.

Portalu Vijesti ni centa

Kada je riječ o portalima, po dijelu kolača od državnog marketinga, prednjači Analitika.

“Portalu Analitika su institucije sistema uplatile preko 20 hiljada eura. Od toga najviše od Ministarstva saobraćaja i Direkcije za saobraćaj po šest hiljada eura.

Od agencija najviše je dobila MINA, nešto preko 31 hiljadu eura, i to najvećim dijelom, 28 hiljada, od generalnog sekretarijata Vlade”, kazao je Nikočevič.

Ministarstva na portalima i agencijama

Najčitaniji portal u Crnoj Gori, portal "Vijesti" nije dobio ni centa.

I kada je riječ o televizijskim i radijskim stanicama, državni organi su vodili računa kod koga se reklamiraju, pa su u istu ravan stavljeni Televizija Vijesti, koja po svim istraživanjima ima najveću gledanost u državi, ukupno veću od svih komercijalnih televizija zajedno, sa javnim radijskim servisom u Beranama.

Ministarstva su na oglašavanje na TV i radio stanicama potrošila nepunih 90 hiljada.

Novac ministarstava na televizijama

“Najviše novca za promociju aktivnosti ministarstva na televizijskim i radio stanicama dobila je NTV Montena, skoro 20 hiljada eura. Od toga skoro 18 hiljada eura platilo je Ministarstvo saobraćaja.

Slijedi radio Antena M sa 14 hiljada eura, koja je najviše dobila od Ministarstva saobraćaja, skoro 12 hiljada. Slijedi RTV Nikšić, pa Televizija Vijesti i Radio Berane koji su dobili po sedam hiljada eura”, kazao je Nikočević.

CNN-u pola miliona

On je rekao da je najveći oglašivač Ministarstvo održivog razvoja i turizma prošle godine uplatilo pola miliona eura globalnoj TV mreži CNN za turističku promociju Crne Gore.

“U istu svrhu uplaćeno je 580 hiljada agenciji OMD Media iz Beograda, koja je bila zadužena za turistički marketing na regionalnim televizijama. Međutim mi u CGO nijesmo dobili specifikaciju medija ili drugih davalaca usluga kojim je uplaćen ovaj novac tako da nije poznato na šta se odnosi taj podatak”, kaže Nikočević.

Skupština je prošle godine za oglašavanje potrošila skoro 80 hiljada eura. Od toga više od polovine plaćeno je produkcijskoj kući MAMA.

U Centru za građansko obrazovanje kažu da trošenje novca građana mora biti transparentno, da se mora odgovoriti interesovanju javnosti da zna kako se troši taj novac i da se moraju urediti jasna pravila kako se biraju mediji u kojima će se reklamirati državni organi.

Galerija

Bonus video: