Golubović: Nećemo dozvoliti povećanje školarina

Golubović je kazao da bi to moglo da znači kraj obrazovanja za mnoge koji pokazuju dobre rezultate
72 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić petar Golubović, Foto: Boris Pejović
Igor Lukšić petar Golubović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.04.2012. 11:33h

Povećanje cijene školarina na Univerzitetu Crne Gore (UCG) bilo bi neprihvatljiv udar na budžet visokoškolaca i Studentski parlament (SP) to neće dozvoliti, poručio je predsjednik te organizacije, Petar Golubović.Rektor UCG Predrag Miranović najavio je ranije da broj studenata upisanih na fakultete te obrazovne institucije naredne godine treba da bude manji nego studijske 2011-12, i da će u tom slučaju neminovno doći do povećanja cijene školarina.Golubović je agenciji MINA kazao da bi, u inače teškoj socio-ekonomskoj situaciji, to moglo da znači kraj obrazovanja za mnoge koji pokazuju dobre rezultate.

„A SPUCG to neće dozvoliti, makar morali da izvedemo studente na ulice”, naglasio je predsjednik Parlamenta koji je otkazao studentsko-radnički protest 15. decembra pod izgovorom da sa to nije izglasala Skupština Parlamenta.

SP je odustao od protesta iako mnogi zahtjevi nijesu ispunjeni, a među njima je bilo i smanjenje školarina.

Niko kao oni

Golubović, inače član mladih SDP-a, podsjetio je da je UCG i prije tri godine, kada je bila mnogo bolja finansijska situacija u društvu, predlagao povećanje školarina. Prema njegovim riječima, SP će u svim tijelima, u kojima ima svoje predstavnike, biti protiv odluke da se studentima državnog Univerziteta poveća cijena školarine.

Studentski parlament se kao predstavnička organizacija studenata na Univerzitetu finansira iz državnog budžeta, pa su studentski funkcioneri tokom 2011. godine potrošili preko 80 hiljada eura.

Studenti koji ih duže vrijeme optužuju za korupciju i trošenje studentskog novca uputili su poziv tužilaštvu da ispita poslovanje Studentskog parlamenta, ali odgovor nadležnih i dalje čekaju.

Bonus video: