Pijane vozače čekaju zatvor i kazne i do 2.000 eura

Nacrt novog zakona za vožnju sa više od 0,5 promila alkohola predviđa do sada neuobičajene i strožije kazne
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2012. 07:39h

Prema nacrtu novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, osobe koje budu zatečene u vožnji pod dejstvom alkohola većem od 0,5 promila u organizmu biće kažnjene zatvorom od 20 dana do dva mjeseca, ili će morati da plate od 600 do 2.000 eura, kazao je za “Vijesti” Ilija Janjušević, rukovodilac Ekspoziture saobraćajne policije u Podgorici.

Kazna zatvora je glavna novina i razlika u odnosu na prethodnu zakonsku regulativu.

“Novi nacrt Zakona o bezbjednosti saobraćaja je ušao u skupštinsku procedu. Glavna novina ovog zakona je što će po njemu biti predviđena kazna zatvora do 60 dana za osobe koje voze pod dejstvom alkohola, a koje imaju više od 0,5 promila u organizmu. Do sada smo po važećem zakonu imali isključivo novčanu kaznu od 50 do 150 eura”, kazao je Janjušević. On je dodao da je u načelu novi ZOBS prihvaćen od strane skupštinskog odbora, s tim da će možda neke odredbe zakona amadmanima biti mijenjane, do konačnog prihvatanja i izglasavanja.

Po novom zakonu, da bi se lice lišilo slobode jedan od uslova će biti da ima koncetraciju preko jedan promil alkohola u organizmu. Ukoliko neko lice ne želi da se podvrgne alko-testiranju, automatski će biti privedeno. Na taj način će se vozači stimulisati da ne odbijaju testiranje

"Po novom zakonu, da bi se lice lišilo slobode jedan od uslova će biti da ima koncetraciju preko jedan promil alkohola u organizmu. Ukoliko neko lice ne želi da se podvrgne alko-testiranju, automatski će biti privedeno. Na taj način će se vozači stimulisati da ne odbijaju testiranje. Takođe i osoba koja se ne zaustavi u saobraćaju po nalogu ovlašćenog policijskog službenika, takođe će biti lišena slobode”, rekao je Janjušević. On smatra da je nova zakonska regulativa mnogo bolja u odnosu na staru.

Fluroscentno i za pješake ubuduće

Jedna od novina zakona jeste i obavezno nošenje fluorescentnog prsluka pješaka koji se kreću kolovozom na mjestima gdje nije osvijetljeno, javnim putem van naselja.

“Sa predlogom izmjena važećeg zakona smo pokušali da uklonimo određene nedostatke. Uočili smo nekoliko praznina u starom zakonu jer vrijeme se mnogo brže mijenja i događaji se mnogo brže mijenjaju nego što zakon može to da prati. Očekujem da ćemo novim zakonom poboljšati bezbjednost u saobraćaju, to nam je bila i intencija i cilj”, kazao je Janjušević.

Vozačka će trebati za tricikl, traktor...

Novim zakonom izvršena je i promjena u kategoriji vozila za koju važe vozačke dozvole. Pored sadašnjih kategorija A, B, C, D i E, novim zakonom je predviđeno šesnaest kategorija vozila.

"Sada imamo kategorije npr. A2, D1, znači da li je motocikl, bicikl s motorom, tricikl, da li je to minibus, mali autobus, veliki autobus, tako da tu ima dosta novina. Postoji i posebna kategorija za traktor.

Do sada je sa B kategorijom mogao da se vozi i traktor, a sada će biti posebna kategorija. Ima tricikl do 125 kubika, preko 125 kubika teški četvorocikl, ima i kategorija četvorocikala. Po novom zakonu će i oni biti predviđeni kao posebna kategorija za koju će se morati posjedovati vozačka dozvola", kazao je Janjušević.

Za osam mjeseci napisana 20.263 prekršajna naloga

Vozači nijesu dovoljno informisani o novom zakonu o prekršajima koji je stupio na snagu 1. septembra prošle godine, kazao je Ilija Janjušević.

"Novina je da je vozač taj koji mora da inicira zahtjev ukoliko nije zadovoljan i misli da nije kriv. Što to znači, da vozač kojem je izdat prekršajni nalog, recimo ukoliko je policajac izdao prekršajni nalog vozaču zato što je vozilo neregistrovano, on ukoliko prihvata tu odgovornost uzeće prekršajni nalog i dužan je da u roku od 8 dana uplati tu novčanu kaznu.

Ukoliko to ne uradi, taj nalog će u proteklom roku od osam dana biti konačan i izvršen i on će se tretirati kao dug u registru, tako da on kasnije neće moći da ostvari neka svoja prava, neće moći da podigne saobraćajnu dozvolu dok ne izmiri tu obavezu”, kazao je Janjušević.

Od 1. septembra do 15. aprila je u Podgorici izdato 20.263 prekršajnih naloga, a sudsko odlučivanje je zatraženo samo u 223 slučaja.

Bonus video: