Podgorički penzioneri se rekreiraju uz tai či čuan

Okupljaju se u sali Doma omladine dva puta nedjeljno po 60 minuta. Treninzima prisustvuje 15-20 penzionera
127 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2012. 01:28h

Zahvaljujući dugogodišnjem karate instruktoru Slobodanu Boljeviću, penzioneri Gornje Gorice dva puta sedmično treniraju drevnu kinesku borilačku vještinu tai či čuan.

Boljević se karateom bavi posljednje četiri decenije u najtrofejnijem domaćem Karate klubu “Budućnost”, a prema njegovim riječima penzioneri su rado prihvatili rekreaciju u formi tai či čuana.

"Tai či čuan je vrhunska borilačka vještina bazirana na tri glavna principa Tao filozofije. Ipak, osnova tai či čuana je neagresivnost, harmonija uma i tijela, unapređenje zdravlja i dugovječnost", rekao je Boljević napomenuvši da se penzioneri prije toga nijesu bavili sportom.

Boljević je kazao da su tai či čuan treninzi počeli 2010. godine formiranjem Društva za sportsku rekreaciju "Gornja Gorica".

"Okupljamo se u sali Doma omladine dva puta nedjeljno po 60 minuta. Treninzima prisustvuje 15-20 vježbača, uglavnom penzionera i penzionerki", rekao je Boljević napomenuvši da su termini besplatni.

Osnivač te drevne kineske vještine je Čang Sanfeng rođen 9. aprila 1247. godine a prema riječima Boljevića taj dan sljedbenici škole po cijelom svijetu obilježavaju kao Svjetski dan tai či čuana.

Boljević ističe da je uporedu sa karateom, godinama izučavao kinesku drevnu vještinu.

"Proučavao sam ne samo sportski karate, već i šotokan, i ostale karate stilove, kao što je kempo-kineski karate, i nakon svega, savjetovao bih mladima da prvo treniraju tai či čuan. Principi ove vještine su mirnoćom i polaganošću nadvladati silu i agresivnost, odnosno mekoćom pobijediti snagu. Osnovni pokreti se sastoje od kružnih kretnji, polaganih meditativnih pokreta, koji se izvode sihronizovano sa disanjem. Kontinuirano izvođenje tehnika prate klizeći, meki koraci", objasnio je Boljević.

Polaznici tai či čuan kluba, prema riječima Boljevića, zajedno sa članovima Kluba za sportsku rekreaciju "Podgorica", često odlaze i na planinarske ture.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: