Loše privatizacije Bijelo Polje dovele na rub egzistencije

Osim “Mesoprometa“, koji predstavlja svijetlu tačku ne samo crnogorske proizvodnje već i regiona i donekle “Eko meduze“, ne radi nijedno proizvodno preduzeće
223 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 07:12h

Ne tako davno bjelopoljska opština je u privrednom pogledu bila najrazvijenija u regionu, a danas su u gradu pod Obrovom štrajkovi svakodnevica. Uoči famozne tranzicije u Industrijskoj zoni u naselju Nedakusi, radilo je desetak fabrika, koje su svojim proizvodnim programima bile prisutne na domaćim i stranim tržištima.

Tako je više od 10.000 radnika, prvenstveno bilo zaposleno u gigantnu tekstilne industrije Vunarskom kombinatu, zatim “Prvoj petoletki“, “Imaku“, “Polipaku“, “Lenki“, „Mladosti“...

Najavljeno poskupljenje struje bi moglo još drastičnije da se odrazi na standard ugrožene kategorije građana

U čitavoj opštini osim “Mesoprometa“, koji predstavlja svijetlu tačku ne samo crnogorske proizvodnje već i regiona i donekle “Eko meduze“, ne radi nijedno proizvodno preduzeće, a onaj mali broj koji nešto radi, proizvodnju održava na minimumu i knjiži nove gubitke, koji su osnovna karakteristika poslovanja većine firmi u jednoj od najsiromašnijih opština u Crnoj Gori.

Posla ima za vlasnike lokala

Pored policajaca, zaposlenih u pravosuđu, prosvjetara i donekle medicinskih radnika, posla u Bijelom Polju imaju i vlasnici lokala, a samo u glavnoj Ulici slobode poređano je 13 kafića.

Član Organizacionog odbora mirnog protesta koji je 5. marta održan u Bijelom Polju i predsjednik Udruženja za zaštitu prava bivših radnika GRO “Radnik“ Svetozar Čabarkapa, pita se odakle pare za trošak njihovim gostima i posjetiocima kladionica, uglavnom mladima, čak i onima koji nigdje ne rade.

Apsurdno je da su se radnici na sjeveru zadovoljavali sa 1.926 eura za razliku od nekih drugih po Crnoj Gori, gdje su otpremnine isplaćivane i po 30.000

Predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Bogdan Krgović ocijenio je, da je materijalni položaj radnika veoma loš, posebno što se drastično povećavaju cijene pojedinih životnih namirnica. Najavljeno poskupljenje struje bi, prema njegovim riječima, moglo još drastičnije da se odrazi na standard ugrožene kategorije građana.

"Ako tome dodamo da je veliki broj radnika i građana na ivici životne egzistencije i u zoni siromaštva, sva nova poskupljenja bi ih dovela u beznadežan položaj", ocijenio je Krgović.

Privatizacija na sjeveru države ostvarila krajnje negativne efekte

On smatra da je privatizacija na sjeveru države ostvarila krajnje negativne efekte, te je zbog toga veliki broj radnika ostao bez posla i radnu karijeru završio na Birou rada.

"Apsurdno je da su se radnici na sjeveru zadovoljavali sa 1.926 eura za razliku od nekih drugih po Crnoj Gori, gdje su otpremnine isplaćivane i po 30.000", kazao je Krgović.

On smatra da država i sve nadležne institucije moraju sve uraditi da se konačno krene sa proizvodnjom u preduzećima i da radnici od svog rada obezbjeđuju zarade za normalan život.

Nezaposlenih koji su evidentirani na Birou rada ima oko 4.050, a Bijelo Polje prema posljednjem popisu u 2011. ima 46.000 stanovnika

On je naveo da je u Bijelom Polju stopa nezaposlenosti i zarade gotovo najniže u državi.

"U privrednim preduzećima angažovano je oko 1.300 radnika, ukupan broj zaposlenih na području opštine je oko 6.800, a nezaposlenih koji su evidentirani na Birou rada oko 4.050", dodao je Krgović.

Opština prema posljednjem popisu u 2011. godini ima 46.000 stanovnika.

Sve više onih koji primaju socijalu

U bjelopoljskom Centru za socijalni rad saopštili su, da je u posljednje tri godine znatno povećan broj korisnika socijalnih davanja.

“Zaključno sa februarom ove godine evidentirano je 1.675 porodica sa 5.095 članova korisnika materijalnog obezbjeđenja porodica (MOP). Takođe je povećan broj korisnika dječjeg dodatka, te je prošle godine bilo 1.146 porodica, odnosno 2.200 djece. Za socijalna davanja u Bijelom Polju prošle godine je ukupno opredijeljeno oko pet miliona eura”, kazala je direktorica Centra Zlata Lukač.

Povećanje broja korisnika socijalnih davanja, prema njenim riječima, uslovila je složena socio-ekonomska situacija.

"Znatan je broj onih koji su ostali bez posla, iako radno sposobni, a s obzirom na to da imaju maloljetnu djecu i nemaju imovinu i automobil, ispunjavaju uslov za ostvarivanje prava na MOP", kazala je Lukač.

Galerija

Bonus video: