Rožajci predlažu investicije: Trenutni prioritet je park

Nermin Kalač je predložio izgradnju pješačkih staza u kritičnim zonama za učenike, a Ado Redžepagić oživljavanje bioskopa u gradu
54 pregleda 0 komentar(a)
Snijeg Rožaje, Foto: Zulfikar Kurtagić
Snijeg Rožaje, Foto: Zulfikar Kurtagić
Ažurirano: 13.04.2012. 16:35h

Opština Rožaje nastavila je pozitivan trend komunikacije sa sugrađanima preko Fejsbuk stranice. Osim informacija o značajnijim dešavanjima u lokalnoj upravi, uveli su i direktniji vid saradnje. Svake prve subote u mjesecu Opština Rožaje prijatelje stranice poziva da daju sugestije i predloge na određenu temu, uz obećanje da će „najzanimljivija rješenja, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, pokušati da realizuju“.

Prve subote u martu građani su imali priliku da sami predlože teme o kojima bi voljeli da daju svoje mišljenje, a za koje smatraju da bi mogle uticati na stvaranje povoljnijeg ambijenta za život. Iako aktivnost nije naišla na očekivani odziv, pored pohvala za takav vid komunikacije, Rožajci su dali i zanimljive ideje.

Nermin Kalač je predložio izgradnju pješačkih staza u kritičnim zonama za učenike, a Ado Redžepagić oživljavanje bioskopa u gradu, te organizaciju pozorišnih predstava. Denis Pepić smatra da bi više trebalo učiniti na promociji turizma.

Sa profila “Ranjeni orao Skenderović” je stigla ideja da se u gradu uradi parking prostor čime bi se značajno uredilo, naročito uže gradsko jezgro koje često zbog nepropisno parkiranih vozila predstavlja ruglo.

Strani investitori, starački dom...

Rešad Agović je predložio ulaganje napora za privlačenje stranih investitora kako bi oživjeli privreda i zimski turizam. On je podsjetio da ski-staze već godinama ne rade, što je Rožaje praktično izbrisalo sa turističke mape Crne Gore.

“Montenegro Švajc” iz Švajcarske smatra da je u gradu potrebno izgraditi starački dom i vjeruje da bi njegovo održavanje finansirali humani raseljenici kojih je, prema nekim procjenama, oko sedam hiljada.

Kaća Bulatović je tipovala na izgradnju centralnog grijanja, gradske garaže i igrališta za djecu, dok je student arhitekture Haris Dautović primijetio da Rožajama nedostaje park.

Njegova ideja je inspirisala lokalnu samoupravu da ponudi građanima da prve subote u aprilu predlože lokaciju za izgradnju parka.

Za odmor i rekreaciju

Ohrabreni činjenicom da se njihovo mišljenje, ipak, uvažava, građani su u subotu bili aktivniji.

Nedžad i Amela Tiganj smatraju da je lokacija Šušteri idealna za izgradnju parka, jer se sa tog mjesta vidi cijeli grad. Halima Gusinjac je predložila da se u park pretvori dio iznad fabrike „Gornji Ibar“ koji trenutno služi za otpad, dok Zehra Kalač-Redžepagić misli da bi ideju trebalo realizovati u okolini restorana „Duga“ koji se nalazi izvan grada. Ado Redžepagić podržava izgradnju parka kod starog magacina Bisernice (Pećka raskrsnica).

I Damir Murić predlaže da park bude izvan gradskog jezgra sa više sadržaja za odmor i rekreaciju.

Iz lokalne uprave smatraju da bi u dogledno vrijeme moglo doći do početka realizacije tog projekta.

Bonus video: