Podgorica: Drogiraju se i desetogodišnjaci

Desetogodišnji dječak i godinu dana stariji učenik škole „Savo Pejanović” najmlađi su korisnici droga među 178 učenika
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 16:21h

“Desetogodišnji učenik u jednoj od gradskih osnovnih škola i godinu dana stariji dječak iz škole „Savo Pejanović” najmlađi su korisnici droga među 178 učenika, koliko ih je u proteklih godinu dana registrovano u podgoričkim srednjim i osnovnim školama”, rezultati su projekta “Mladost”, koji su službenici Filijale za suzbijanje maloljetničke delinkvencije juče predstavili u Srednjoj mašinskoj školi “Ivan Uskoković”.

Prema tom istraživanju koje je sprovedeno kod oko 32.000 učenika, od maja prošle do aprila ove godine, u 2011. godini registrovano je 164., a u ovoj 14 učenika, među kojima je sedam osnovaca.

"Najveći broj učenika, i to uglavnom mladića, koristili su marihuanu i skank, dok je registrovano i 20 učenica. Otkrivena su i po dva osnovca od 11 i od 13 godina", naveo je službenik Filijale Uprave policije Dejan Dedović.

Posebno zabrinjavajuće, kako je dodao, je što je među učenicima otkriven jedan koji je koristio kokain, i jedan koji je uživao heroin.

Deset krivičnih prijava protiv maloljetnika

Službenica Filijale Biljana Knežević istakla je da je u prošloj godini podneseno deset krivičnih prijava protiv 19 maljoljetnika zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja teških tjelesnih povreda i 42 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 79 maloljetnika.

"Skoro su procesuirane krivične prijave protiv dvije maloljetne osobe zbog korišćenja i četiri maloljetnika zbog prometa droga", kazala je ona.

Skoro su procesuirane krivične prijave protiv dvije maloljetne osobe zbog korišćenja i četiri maloljetnika zbog prometa droga

Dedović ističe da je posebno razočaravajuće to što roditelji, koji bi trebalo prvi da prepoznaju problem kod svog dijeteta i promjene u njegovom ponašanju, u najvećem broju slučajeva, to nijesu prepoznali.

"Mnogi od njih bježe pred problemom, umjesto da potraže stručnu pomoć. Nerijetko vidljive zdravstvene promjene kod djeteta pripisuju po kojoj više popijenoj časici alkohola u gradu, te tako olako prelaze preko ozbiljnog problema", objašnjava on.

Mladi ljudi za drogom posežu, kako je Dedović dodao najčešće zbog ličnog nezadovoljstva, svog, kako smatraju, teškog života, nedostatka materijalnih sredstava, dok učenici u dodir sa psihoaktivnim supstancama uglavnom dolaze na žurkama ili ekskurzijama.

"Jedan od ispitanih učenika priznao je da mu drogu prvi put dalo društvo njegovog starijeg brata, koju je kasnije krio na brdu Gorica i pod izgovorom da odlazi na trenig, tamo se svakodnevno drogirao", prenio je iskustvo jednog od učenika Dedović.

U Mašinskoj se smanjilo nasilje?

Kontakt policajac u Mašinskoj školi Mijo Jovović istakao je da se nasilje u toj obrazovnoj ustanovi znatno smanjilo u odnosu na prethodne dvije, tri godine, te da je registrovano oko 10 učenika koji koriste neku od psihoaktivnih supstanci.

Mašinska škola

On je apelovao na učenike da sve slične pojave u školi prijave kontakt policajcu ili upravi, te da se na sve načine odupru nagovorima svojih vršnjaka koji ih žele uvesti u opasan svijet droge.

Službenici filijale podsjetili su učenike da je maloljetnicima strogo zabranjeno, kao i kažnjivo, konzumiranje alkohola i posjećivanje kladionica i kazina, te upozorili da prijave sve koji im u gradskim lokalima nude i toče alkohol.

Kako otkriti korisnike

Učenike Miloša Vojvodića i Ognjena Bobičića, ali i ostale prisutne koji su bili u prilici da razgovaraju sa službenicima policije, posebno je interesovao način i putevi kojima droga dospijeva u škole, ali i šta je konkretno preduzeto da se otkriju i sankcionišu oni koji to čine.

Predstavnici filijale objasnili su da prvenstveno žele da otkriju učenike koji koriste psihoaktivne supstance i upute ih u neku od specijalizovanih zdravstvenih ustanova.

"Obavlja se razgovor sa svakim učenikom za kojeg se pretpostavlja da je konzument droga, uz prisustvo njegovih roditelja. Takođe, taj razgovor je prilika da se problem produbi, otkriju oni koji takođe uživaju droge, ali i oni koji ih diluju u školama, a to su najčešće takođe učenici koji su zaduženi da drogu prodaju u pojedinim školama. Svakako da ćemo nastojati da dođemo i do tih podataka", naveo je Dedović.

Sa predavanja u mašinskoj školi

Bonus video: