Policija ušla u rožajski Centar za socijalni rad

Aktivnosti policije i tužilaštva se baziraju na osnovu navoda u medijima i „javnoj čaršijskoj tajni "
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 01:28h

Da li je pravnica rožajskog Centra za socijalni rad Zineta Sutović od sugrađanke Vasvije Košute, kao protivuslugu za hraniteljsku nadoknadu, zaista tražila „oblaganje“ kuće vrijedno oko 700 eura, utvrdiće policija i tužilaštvo koji se ovih dana bave tim slučajem, postupajući po dopisu ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovića.

Istraga bi mogla da razmota klupko višegodišnjih spekulacija u rožajskoj čaršiji o brojnim koruptivnim radnjama u Centru, jer je, prema informacijama iz policije, Numanović tražio provjeru i ostalih službenika te ustanove koju su u prethodnom periodu, u medijima, „socijalci“ označili kao „leglo organizovanog kriminala“.

Spekuliše se da se socijalna primanja regulišu po partijskoj pripadnosti, uz mito, a nerijetko daju i onima kojima nisu potrebna.

Iz policije su potvrdili da je javno optuživanje pravnice Zinete Sutović od Vasvije Košuta, najvjerovatnije, iniciralo dopis ministra Numanovića, da se preispitaju i ostale tvrdnje objavljene u medijima.

“Pokrenuli smo određene aktivnosti u saradnji sa tužilaštvom. Provjeravaju se spiskovi, saslušavaju svjedoci, pod istragom je više službenika. Kako je postupak u proceduri, u ovom trenutku ne možemo više saopštiti”, rekli su iz policije.

Oni nijesu dobili nijednu zvaničnu prijavu od strane navodno ucijenjenih socijalaca.

Cijelu priču pokrenule optužbe Košute

Aktivnosti policije i tužilaštva se baziraju na osnovu navoda u medijima i „javnoj čaršijskoj tajni da u Centru za socijalni rad ima nezakonitih radnji“.

Cijelu priču pokrenule su optužbe Vasvije Košute da je njoj i suprugu, pravnica Sutović tražila da joj, kao protivuslugu za hraniteljsku naknadu za maloljetnu unuku, „oblože“ kuću za šta je bilo potrebno preko 700 eura. Kako nijesu pristali na mito, Košute smatraju da je njihov zahtjev iz tog razloga odbijen.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja nijesu pojasnili zašto je zahtjev Košuta odbijen, ali su rekli da se trenutno razmatra njihova žalba.

Portparolka Tatjana Radulović kazala je da je to Ministarstvo formiralo komisiju koja je obavila razgovor sa Košutama i Sutovićevom.

“Na osnovu sprovedenih radnji i aktivnosti Komisija je konstatovala da navedeni slučaj prevazilazi okvir nadležnosti Komisije i Ministarstva rada i socijalnog staranja, pa smo o slučaju, sa zahtjevom za preduzimanje radnji iz svoje nadležnosti, u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja, obavijestili Upravu policije i osnovnog državnog tužioca u Rožajama”, rekla je Radulović.

Zaštitite Košute od pritisaka direktora

Bjelopoljska NVO Euromost apelovala je na državne institucije da zaštite porodicu Košuta od pritisaka direktora Centra za socijalni rad Mahmuta Kalača i pravnice Sutović. Predsjednik te NVO Almer Mekić rekao je da je, tokom posjete komisije Ministarstva rada i socijalnog staranja, Sutović prijetila Košutama, nakon čega je udaljena iz kancelarije. Iz Ministrstva nijesu željeli da komentarišu takvo bahato ponašanje Sutovićeve.

“Nejasno je zašto je Sutovićeva i poslije toga ostala na poslu, kao i kako je nakon dva dana od incidenta mogla opet da odlučuje o slučaju Košuta, čiji je zahtijev o hraniteljskoj naknadi drugi put odbacila”, upitao je Mekić.

Iako nadležni organi ispituju slučaj, Mekić smatra da je loše što država sporo reaguje

Iako nadležni organi ispituju slučaj, Mekić smatra da je loše što država sporo reaguje i “navodi na sumnju da neko stoji iza Sutovićeve”. “Pozivamo Numanovića da pod hitno pozove i direktora te ustanove i pomenutu službenicu na odgovornost, s obzirom da ovo nije prvi prijavljeni slučaj u tom zavodu”, rekao je Mekić. Rekao je da je porodica Košuta spremna da pred zgradom Vlade traži prava koja sljeduju njihovu unuku. Mekić smatra da slučajem rožajskog Centra za socijalni rad treba da se bavi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, umjesto što to radi osnovno tužilaštvo za koje „postoji sumnja u pristrasnost“.

Bilo i političkih zloupotreba

Osim što brojni Rožajci tvrde da su prinuđeni da daju mito kako bi ostvarili neku vrstu socijalnih primanja, spekuliše se i da postoje političke zloupotrebe, naročito pred izbore. U gradu na Ibru, u kojem najmanje trećina stanovništva živi od neke vrste socijalnog davanja, apsolutnu vlast, duže od decenije, vrši DPS.

Međutim, osim direktora Mahmuta Kalača, većina službenika koji odlučuju o socijali su iz SDP-a, koji ima najmanje odborničkih mjesta u lokalnom parlamentu. Istraga policije i tužilaštva trebalo bi da rasvijetli i da li su socijalci politički ucijenjeni.

Predsjednik Opštine Nusret Kalač se više puta ograđivao od malverzacija u Centru za socijalni rad. On je i na posljednjem zasjedanju lokalnog parlamenta naglasio da smatra da se socijalna politika mora mijenjati i da, prema njegovom mišljenju, socijalu primaju i oni koji ne spadaju u tu kategoriju.

“Znam brojne primjere da socijalu primaju i vlasnici trospratnih kuća i automobila. Protivnik sam toga i smatram da se u tom dijelu nešto mora mijenjati”, rekao je Kalač prije desetak dana.

Bonus video: