Privatne apoteke: Montefarm nerealnim cijenama guši konkurenciju

Tačno je da su skoro svi lijekovi sa pozitivne i sa komercijalne liste u našim apotekama najjeftiniji na crnogorskom tržištu - tvrdi Stanišić
417 pregleda 0 komentar(a)
Budimir Stanišić, Foto: Boris Pejović
Budimir Stanišić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.04.2012. 08:08h

Vlasnici privatnih apoteka optužili su “Montefarm” da lijekove koje ta farmaceutska kuća dobija po tederskim cijenama, a koje su znatno niže od onih koje su njima dostupne, prodaje u komercijalne svrhe.

Time, kako kažu, svjesno ugrožavaju njihovo poslovanje, s obzirom na to da veća nabavna cijena uslovljava i dva, do tri puta veće maloprodajne cijene lijekova u privatnim apotekama, od onih u javnim Montefarmovim.

“Cijene lijekova koji se nabavljaju tenderskom procedurom u apotekama Montefarma nijesu realne i na našu su štetu. To što koriste te povoljnosti i lijekove prodaju komercijalno, ugrožava poslovanje svih privatnih apoteka u Crnoj Gori”, objasnio je vlasnik jedne od privatnih podgoričkih apoteka.

Uz to, kako je kazao, svakodnevno trpe neosnovane kritike građana, koji se, kada uporede cijene, osjećaju prevarenim.

Dok iz Montefarma poručuju da svoju djelatnost obavljaju po zakonu, razlike u cijenama pa i onih, osnovnih i najčešće korišćenih antibiotika su očigledne.

Tako antibiotik “panklav” (tbl.620mg), koji u privatnim apotekama košta nešto više od devet eura, uz izvještaj ljekara, u Montefarmovim se prodaje za 2,5 eura, “eritromicin” (sirup) oko šest, a u javnim oko dva...

Stanišić: Prvenstveno na recept

Direktor “Montefarma” Budimir Stanišić obijasnio za “Vijesti” da ta farmaceutska kompanija prvenstveno izdaje lijekove na recept.

“Tačno je da su skoro svi lijekovi sa pozitivne i sa komercijalne liste u našim apotekama najjeftiniji na crnogorskom tržištu. Apotekarska ustanova Crne Gore pažljivo vodi cjenovnu politiku i zajedno sa Fondom za zdravstveno osiguranje i Ministarstvom zdravlja bori se da te cijene budu što prihvatljivije za naše građane”, tvrdi Stanišić.

On je naveo da se lijekovi u javnim apotekama prodaju isključivo u skladu sa zakonom, te da se marža i usluga koju apotekarska ustanova koristi prilikom formiranja cijene lijekova sa pozitivne liste, formiraju u saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje.

“Komercijalni program cijena sami formiramo i trudimo se da budemo najkonkurentniji u Crnoj Gori. Sve uporedne statistike govore da su naše cijene ljekova u najvećem broju slučajeva, najniže u regionu”, uvjerava Stanišić.

Maloprodajne cijene lijekova u privatnim apotekama formiraju se uz uračunatu dozvoljenu maržu od 18 odsto. A ukoliko bi se dogodilo da se ne pridržavaju propisane marže, vlasnicima bi slijedila novčana kazna i to za pravno lice od 5.000 do 20.000, a za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 2000 eura.

„Uredbom o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijenova lijekova, a na osnovu Zakona o lijekovima, propisano je da se maloprodajna cijena lijekova formira sa maržom u visini od 18 odsto“, obijasnila je ranije “Vijestima” glavni tržišni inspektor Rada Marković.

U decembru je stupio na snagu novi Zakon o ljekovima, na osnovu kojeg će Ministarstvo zdravlja donijeti podzakonski akt o bližim kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena lijekova.

Bonus video: