Zaposleni u Ski centru "Savin kuk" zabrinuti za svoj posao

Vrhovni sud Crne Gore donio konačnu presudu da se skijalište Savin kuk sa cjelokupnom imovinom vrati u sastav Ski centra "Durmitor" u stečaju
123 pregleda 0 komentar(a)
Savin kuk, skijalište, Foto: Arhiva Vijesti
Savin kuk, skijalište, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.04.2012. 11:48h

Zaposleni u firmi "Grbović kompani", njih 13, zabrinuti su za svoj dalji status nakon što je Vrhovni sud Crne Gore donio konačnu presudu da se skijalište Savin kuk sa cjelokupnom imovinom vrati u sastav Ski centra "Durmitor" u stečaju.

U saopštenju koje je potpisao predsjednik sindikalne organizacije Mrkoje Karadžić zaposlenim nije jasna njihova dalja sudbina.

"Potpuno je nejasno naše buduće radno angažovanje i egzistencija, kao i još uvijek neregulisane zakonom zagarantovane obaveze, prema zaposlenim i onima koji su u međuvremnu pošli u penziju. Napominjemo, kada je u Ski-centru „Durmitor" uveden stečaj, skijalište „Savin kuk" je predato na upravljanje drugim subjektima.

Po prirodi posla stalno zaposleni radnici na ovom skijalištu radno su angažovani u firmama koje su gazdovale ovim objektima koje su svih ovih godina od nadležnog ministarstva dobijele dozvole za rad, što znači da se nije radilo da “divlje”. Ali u cijelom tom periodu isplaćivane su nam samo akontacije na zarade i ništa drugo što nam je zakonom zagarantovano", navodi se u saopštenju.

Oni od nadležnih traže da se kroz rješavanje statusa Ski centra “Savin kuk” istovremeno rješava i status zaposlenih, kao i onih koji su radili u navedenom vremenu.

"Ne protivimo se najavljenim promjenama vlasništva „Savinog kuka", ali smo s razlogom zabrinuti. Podsjećamo da smo radni vijek proveli smo na Savinom kuku. Godinama i decenijama radili smo najtežim i najsloženijim uslovima, po kiši i snijegu, na izuzetno niskim temperaturama, a nerijetko nam je radno vrijeme bilo duže od predviđenog. Većina zaposlenih aktivno je učestvovala u izgradnji skijališta, gdje su se izlagali najtežim naporima uz velike rizike po lično zdravlje i život.

Sami smo u nenormalnim uslovima otklanjali kvarove i havarije, održavali i održali skijalište, za razliku od ostalih durmitorskih skijališta koja su uništena. Tražimo da se odmah i u potpunosti razriješi status stalno zaposlenih i onih koji su u međuvremenu otišli u penziju, poveže radni staž, riješe pitanja socijalne zaštite, isplate zaostala novčanih potraživanja i definiše budući status u nekoj novoj organizaciji.

Ovo ne postavljamo kao ultimatum nego smatramo obavezom koja se odmah mora razriješiti. Smatramo da na ovo imamo pravo jer smo podigli skijalište, izgradili ga, savjesno rukovodili njime i nikada se nije desilo da ovaj objekat nije radio i da nije poslužio na zadovoljstvo mnogobrojnih posjetilaca ovog turističko sportskog centra", navodi se u saopštenju uz insistiranje da predstavnik njihove sindikalne organizacije bude uključen u sve aktivnosti i radnje prilikog sprovođenja odluke Vrhovnog suda Crne Gore.

Bonus video: