Novi advokat za pomorce sa „Nuade”

Na „Nuadi” više nema hrane pa se naši pomorci, kojim je zbog oduzetih pasoša zabranjen iskrcaj sa broda, za sada snalaze tako što kupuju hranu na kopnu preko nekih članova posade
160 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2012. 07:58h

Trojica crnogorskih pomoraca sa grčkog teretnjaka “Nuada” koji se već više od godinu dana “natežu” sa gazdom, kompanijom “Electra Maritime” iz Pireja, oko isplate novca koji im grčki brodar duguje, kazali su juče “Vijestima” da su uz pomoć državnih službi Crne Gore i Srbije, angažovali advokata koji će u njihovo ime pokrenuti novi sudski proces arestiranja i prodaje broda radi naplate potraživanja.

Prvi oficir palube sa ro-ro broda “Nuada” Uroš Vuković, upravitelj stroja Borislav Samardžić i prvi oficir stroja Branislav Vujović, na ime neisplaćenih zarada, od kompanije “Eklectra Maritime” potražuju oko 110 hiljada dolara.

Brodovlasnik je prošle nedjelje, nakon što je “Nuada” prispjela u egipatsku luku Suez, čime su naši pomorci ispunili svoj dio pogodbe iz sredine januara, izigrao svoj dio preuzetih obaveza.

Ne samo što im nije isplatio u januaru obećani ostatak njihovih potraživanja, već je brodovlasnik preko agenta i zapovjednika broda našim pomorcima oduzeo pasoše u pokušaju da ih spriječi da preko suda u Suezu zaustave “Nuadu”, zaplijene i na sudskoj dražbi prodaju brod radi namirenja svojih neisplaćenih zarada.

"Preko gospođe Ljubinke Andrijević iz Kaira angažovali smo tamošnjeg advokata dr Mohameda Zaki Badra, a da bi on mogao da preduzme nas slučaj neophodna mu je bila potvrda - ovlaštenje od našeg Ministarstva vanjskih poslova iz Podgorice. Na naš poziv, odmah nam je izašao u susret direktor za dijasporu u MVP-u Ivan Milić koji je sada svakodnevno u kontaktu sa nama kao i gospođa Andrijević", kazao je juče “Vijestima” prvi oficir stroja na “Nuadi” Branislav Vujović.

On je dodao da su potvrdu našeg MVP-a za advokata sa nestrpljenjem čekali jer su “svakodnevno izloženi prijetnjama i ucjenama od strane vlasnika tereta”

Vujović, Samardžić i Vuković su posebno zahvalili i konzulu u ambasadi Srbije u Egiptu Mariji Sošić koja je, kako kažu, “ostala da radi do kasno u noć, da bi nam napisala ovu potvrdu.”

"Ona nam je ponudila i pomoć ako nemamo hrane kao i da nam dopuni telefone", kazao je Vujović.

Hranu kupuju preko Egipćana

On je dodao da na “Nuadi” više nema hrane pa se naši pomorci, kojim je zbog oduzetih pasoša zabranjen iskrcaj sa broda, za sada snalaze tako što kupuju nešto hrane na kopnu preko nekih članova posade “Nuade” koji su Egipćani.

"Sa nestrpljenjem očekujemo konačno i dolazak našeg advokata na brod, da mu predamo naše ugovore, platne liste i ostala dokumenta, te da se dogovorimo o nekim pojedinostima o njegovom daljem djelovanju", kazao je Vuković dodajući da ih žalosti što se do sada u njihov slučaj nijesu uključile naše relevantne istitucije - Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, kao ni dojučerašnje kolege iz Sindikata pomoraca Crne Gore.

Vujović, Samardžić i Vuković su istakli da su, nažalost, zaboravljeni i od svog agenta iz Bijele Dragana Balabušića.

Bonus video: