Kamiondžije prijete blokadom puta zbog visokih taksi

Kamiondžije iz Rožaja, koje podržavaju kolege iz drugih gradova zaprijetili su da će 23. aprila blokirati but Rožaje-Kula-Peć zbog visokih taksi za ulazak na Kosovo
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2012. 08:53h

Kamiondžije iz Rožaja i nekoliko drugih crnogorskih gradova apelovali su juče na nadležne u državi da razgovaraju sa kosovskim vlastima kako bi se našlo rješenje za umanjenje ili ukidanje polisa osiguranja za ulazak na Kosovo, koje su, kako kažu, enormno visoke.

Ukoliko se to ne dogodi, najmanje 300 crnogorskih prevoznika najavljuje da će 23. aprila blokirati regionalni put Rožaje-Kula-Peć.

Kamiondžije smatraju da je kosovsko osiguranje svojevrsni odgovor na višegodišnje namete koje je Crna Gora naplaćivala od Kosovara.

"Sa ovim nametima, koji su samo dio u nizu rashoda koje imamo, možemo samo da prodamo vozila i izađemo sa porodicama na ulicu ili pred Vladu. Tražimo da nam nadležne institucije izađu u susret i pomognu nam da zarađujemo hljeb kako bismo prehranjivali naše porodice"

"Obraćali smo se kosovskim institucijama, u kojima smo dobili odgovor da oni 10 godina plaćaju osiguranje u Crnoj Gori. Međutim, to je mnogo manje para od onoga što mi plaćamo na Kosovu" rekli su Ljutvija Kujević i Erdan Kalač.

Autoprevoznici spekulišu da je za uvođenje osiguranja na Kosovu "kriva Crna Gora, koja je najvjerovatnije u dogovoru sa kosovskim vlastima uvela tolike dažbine". Ukoliko nije, pozivaju domaće vlasti da se pozabave tim problemom, jer je "evidentno da je riječ o vjerovatno najvišoj taksi u cijeloj Evropi".

"Kosovske osiguravajuće takse su izuzetno skupe za naše prilike, pa za 15 dana plaćamo 178 eura, a u tom periodu često uspijemo da odvezemo samo jednu turu. Na godišnjem nivou to iznosi 4. 270 eura. Ukoliko se tome doda više od 1. 000 eura koje plaćamo za osiguranje u Crnoj Gori ispada da radimo samo za osiguravajuća društva" rekli su Kujević i Kalač.

Autoprevoznici spekulišu da je za uvođenje osiguranja na Kosovu "kriva Crna Gora, koja je najvjerovatnije u dogovoru sa kosovskim vlastima uvela tolike dažbine". Ukoliko nije, pozivaju domaće vlasti da se pozabave tim problemom, jer je "evidentno da je riječ o vjerovatno najvišoj taksi u cijeloj Evropi"

U cilju rješavanja zahtjeva, kamiondžije su napisale peticiju koju je potpisalo 250 autoprevoznika iz Rožaja, Berana, Podgorice, Plava, Bara i Nikšića. Očekuju podršku još između 50 i 250 kolega iz ostalih krajeva Crne Gore.

"Sa ovim nametima, koji su samo dio u nizu rashoda koje imamo, možemo samo da prodamo vozila i izađemo sa porodicama na ulicu ili pred Vladu. Tražimo da nam nadležne institucije izađu u susret i pomognu nam da zarađujemo hljeb kako bismo prehranjivali naše porodice" rekli su Kujević i Kalač.

Njihove kolege boli i to što su kamiondžije sa Kosova, koje su im direktna konkurencija, u ogromnoj prednosti, jer prolaze sa mnogo manje dažbina, pa često ugrožavaju posao crnogorskim autoprevoznicima.

Jedan od prevoznika, Sabahatin Hodžić, ističe da iza zahtjeva stoje 43 crnogorske firme čiji posao se 90 odsto bazira na izvoz prema Kosovu.

"Previsoka osiguranja ne možemo da izdržimo. Ne tražimo milostinju, nego pomoć da radimo. Ovo je za nas bezizlazna situacija. Zbog loših vremenskih uslova i ekomomske krize, posla je sve manje, pa se plašimo da nerješavanje ovog zahtjeva može izazvati ogromno nezadovoljstvo i nemire" kazao je Hodžić.

Podržaće ih i taksisti

Autoprevoznike bi mogli da podrže i brojni taksisti i građani za koje je preskupo petnaestodnevno osiguranje od 30 eura.

"Mi u Peći imamo i rodbinu, pa ne možemo ni na sahranu da pođemo jer su takse previsoke za ovaj osiromašeni narod. Iz tog razloga imamo najavljenu podršku taksista i običnih građana" rekli su Kujević i Kalač.

Prevoznici će o svojim zahtjevima i namjerama da blokiraju put i obavjestiti nadležne državne organe, Upravu policije i gradonačelnika Rožaja Nusreta Kalača.

Traže i inspekciju u Špiljanima

Kamionžije su izrazile nezadovoljstvo i zbog nepostojanja fito sanitarne inspekcije u Špiljanima. "I za to je kriva crnogorska vlast koja nije usaglasila tu obavezu sa srbijanskim kolegama. Ispaštamo mi. Ako treba da izvezemo robu u Novi Pazar koji nam je daleko šezdesetak kilometara, mi moramo da kružimo preko prelaza Dobrakovo, pa na, Prijepolje Užice, Čačak, Kraljevo, Raška, Novi Pazar.

To povećava naše troškove i ne možemo pošteno da radimo" rekli su prevoznici koji traže da država nađe rješenje da u Špiljanima barem tri puta nedjeljno radi fito sanitarni inspektor.

Galerija

Bonus video: