Loše urađena zaobilaznica koštala 27 miliona eura

Obilaznica oko Bijelog Polja svakim danom pokazuje tehničke nedostatke, iz Opštine smišljaju rješenja, a iz Direkcije za saobraćaj tvrde da su odradili što je bilo predviđeno
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2012. 00:28h

Iako je krajem prošle godine puštena u saobraćaj obilaznica oko Bijelog Polja, koja je koštala 27 miliona eura iz dana u dan pokazuje svoje nedostatke.

Kritična dionica je raskrsnica gdje se ukrštaju putevi koji vode prema naseljima Rasovo i Loznice, gdje se u međuvremenu dogodilo nekoliko saobraćajnih nezgoda, srećom bez težih posljedica.

Ekspert i sudski vještak za saobraćaj Milenko Čabarkapa ponovio je da se bezbjednost ne može povećati sve dok se ne ukloni ograda sa desne strane kolovoza, i dok se ne otvori preglednost u minimalnom trouglu.

Odron na zaobilaznici

“Pošto su na ovoj raskrsnici u krugu preglednosti izgrađeni pomoćni i stambeni objekti uz ivicu kolovoza i podignuta zaštitna betonska ograda, to je preglednost onemogućena za smjer kretanja vozila lokalnim putem od Bijelog Polja ka Bistrici. Ukoliko nije moguće ukoniti ogradu, a ekonomske mogućnosti dozvoljavaju postavljanje semaforske signalizacije može se obezbijediti nesmetani prolaz ovom raskrsnicom”, istakao je Čabarkapa.

Opštinski sekretar za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Dejan Luković kazao je da su čuli riječ stručnjaka i svakodnevna upozoravanja od građana, te da će u cilju bezbjednosti saobraćaja na kritičnoj raskrsnici biti postavljena semaforska signalizacija.

“To je trenutno najbolje rješenje, urađena je planska dokumentacija za taj posao i raspisan tender za izvođača. Ne treba zanemariti i činjenicu da su vozači bili naviknuti na jedan režim saobraćaja na lokalnom putu Loznice-Rasovo-Bistrica, koji se puštanjem obilaznice u saobraćaj promijenio”, kazao je Luković.

Na kritičnoj raskrsnici semafori

Potpredsjednik Opštine Radovan Obradović istakao je da se otvaranjem obilaznice oko grada ostvario višedecenijski san u smislu bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

“Osim toga obilaznicom je rasterećen tranzit saobraćaja kroz gradsko jezgro i ona će svoj puni kvalitet pokazati tokom ljetnjih mjeseci. Prednost je i u tome što građani izgradnjom dva mosta u sklopu obilaznice znatno brže prelaze sa jedne na dugu stranu Lima”, kazao je Obradović.

On je naveo da postoji još nekoliko mjesta na obilaznici koja ne zadovoljavaju bezbjedonosne kriterijume, odnosno nijesu do kraja kvalitetno riješena, ali prema njegovim riječima, postavljanjem vertikalne i horizontalne signalizacije i taj problem će se riješiti.

Obilaznicom je rasterećen tranzit saobraćaja kroz gradsko jezgro i ona će svoj puni kvalitet pokazati tokom ljetnjih mjeseci

“Na kritičnoj raskrsnici Rasovo-Loznice biće postavljeni semafori, dok će na izlasku obilaznice na magistralni put u naselju Rakonje biti izgrađen kružni tok nalik onom na Ribarevinama.

Radi se o kvalitetnom rješenju, a nadležne službe u lokalnoj upravi angažovaće se na pronalaženju pravih rješenja i na drugim kritičnim mjestima”, kazao je Obradović, dodajući da očekuje da navedeni posao bude završen do početka turističke sezone, odnosno do početka jula.

Vesković: Obilaznica će odnijeti još milion

Predsjednik Demokratske zajednice muslimana bošnjaka Crne Gore (DZMBCG) i odbornik u lokalnom parlamentu Rifat Vesković smatra da je potrošen veliki novac za obilaznicu, a postoje tehnički nedostaci koji ne garantuju bezbjednost učesnika u saobraćaju.

“Da obilaznica nije urađena kvalitetno opozicija je i ranije ukazivala. Naknadno se raspisuju tenderi za semafore, pristupne puteve, što znači da će uz tih 27 miliona biti potrebno još najmanje milion da se to konačno završi.

To su ogromna sredstva. Podržavamo izgradnju značajnih infrastrukturnih objekata, ali smatramo da se novac za ovu investiciju, koji je povelik, nije racionalno trošio tokom izgradnje obilaznice”, kazao je Vesković.

Sve u skladu sa projektom

Samostalni savjetnik u Direkciji za saobraćaj koja je bila investitor obilaznice u Bijelom Polju Dušan Kokić saopštio je da su oni ispoštovali sve što je planirano projektnom dokumentacijom.

Direkcija je investirala radove za izvođenje četiri kilometra obilaznice od kraja mosta u Rakonjama do “kritične“ raskrsnice sa lokalnim putem Bijelo Polje-Bistrica i u tom dijelu je utrošeno 15.830.323 eura

Direkcija je investirala radove za izvođenje četiri kilometra obilaznice od kraja mosta u Rakonjama do “kritične“ raskrsnice sa lokalnim putem Bijelo Polje-Bistrica i u tom dijelu je utrošeno 15.830.323 eura.

Kako je rekao, radovi su izvedeni u skladu sa građevinskom dozvolom izdatom od opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora na osnovu projektne dokumentacije koju je uradila firma „Maxpro“ iz Beograda, a revidirala Komisija sastavljena od profesora sa Građevinskog fakulteta u Podgorici.

Radove je izvodilo preduzeće AD “Putevi Užice“, a nadzor radova vršilo je Preduzeće za građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja iz Podgorice. Kokić je naveo, da Opština nije mogla da riješi problem eksproprijacije kuće Lukovića na „kritičnoj“ raskrsnici, ali da će se na tom dijelu napraviti semafori i te radove finansiraće Opština.

“Što se tiče kružnog toka u naselju Rakonje, nije bio dio projekta obilaznice, a njegovu realizaciju Direkcija je kroz program rekonstrukcije raskrsnica uvrstila u plan za ovu godinu. U toku je posao oko zaštitnih potpora na mostovima, vijaduktima i izradi potpornih zidova.

Ovi radovi nijesu bili predviđeni kroz projektnu dokumentaciju, a izvode se po nalogu Komisije za tehnički pregled i uračunati su u ukupnu cijenu koštanja”, naveo je Kokić.

Bonus video: