Čuveni ruski astronaut odmara u Budvi pred još jedan put u svemir

Kotov smatra da bi Crna Gora trebala da razmisli o tome da bude nova baza za odmor i boravak ruskih kosmonauta
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2012. 18:23h

Čuveni ruski kosmonaut Oleg Valrijevič Kotov petodnevni godišnji odmor provodi sa porodicom u bečićkom hotelu “Splendid”, uoči povratka u Rusiju, odakle će njegova ekipa 15. maja krenuti na još jedno putovanje u svemir. Kaže da je došao na preporuku prijatelja i da je zadivljen ljepotama Crne Gore.

“Svi koje sam poznavao su rekli - u 'Splendid'. Jedan od njih se našalio i rekao kako će to biti sjajno, jer su tolike svjetske zvijezde već boravile u ovom hotelu, pa je rekao – 'a što ne bi i ti, pa ti si bukvalno bio među njima'.

Naravno, to je bila šala, ali zaista sam naišao na mir, udobnost i kvalitetnu uslugu koja mi je bila potrebna. Pretpostavljam da je sve mnogo bolje ljeti i zato ću sa porodicom ponovo da dođem. Tokom odmora ovdje u Crnoj Gori pomislio sam kako bi ovo mogla biti nova baza za odmor i boravak naših kosmonauta.

TV Vijesti

Spoj planinske i morske klime na ovako malom prostoru je idealan za tako nešto i možda bi bilo dobro da razmislite o tome. Hrana organskog porijekla, uz ove klimatske uslove, ali i gostoljubivost ljudi, mogla bi idealno da posluži za tako nešto”, kazao je Oleg.

Kosmonaut koji je skoro 17 sati proveo hodajući u svemiru, odmor u Crnoj Gori koristi da obnovi snagu za posljednje pripreme posade čije lansiranje priprema za 15. maj.

“Kad se vratim, očekuje me puno posla u našem trening centru. Pripremamo novu ekipu za let, koji planiramo 15. maja. U prosjeku pripreme za takav let traju dvije, dvije i po godine. Sada nas očekuju završne pripreme, bolje reći to je sad rad na finesama, jer sve mora biti precizno osmišljeno, za svaki novi korak po čudnim stijenama”, navodi astronaut.

Poznat po svemirskom tangu

Oleg Kotov je jedan od najznačajnijih predstavnika ruske kosmonautike.

Rođen četiri godine nakon istorijskog, prvog leta Jurija Gagarina u svemir, postao je slavan po svemirskom tangu, šetnji van međunarodne svemirske stanice (ICC), ali i ručnim upravljanjem posljednjim kilometrom leta svemirske letjelice “Progres M-05M” do ISS nakon što je promašila.

Kotov je upotrebom telerobotskog sistema spajanja (TORU) preuzeo kontrolu nad letjelicom i naveo je na uspješno pristajanje na ISS. Ruski kontrolni centar je najavio da je tako možda postavljen novi rekord. Kotov je doktor medicine i pilot ratnih supersonika.

Kotov je sa kolegom iz Japana Soići Nogučijem i Timoti Krimerom iz SAD-a bio član posade ruskog broda “Sojuz” koji je prije tri godine uspješno pristao na svemirsku stanicu i to na visini od 340 kilometara iznad Rio de Žaneira. Trenutno je član tima dugog leta u svemir “Sojuz/TMA”, koji je planiran za 2013-2014. godinu.

Bio je i ruski predstavnik u NASA “Johnson Space centru” u Hjustonu.

Bonus video: