Šta umiju mladi pronalazači: Električni dimnjak, solarni zatezač žice za veš...

Za najuspješnije u kategoriji srednjih škola proglašeni su učenici ETŠ "Vaso Aligrudić", a sa fakulteta Nikola Bulatović i Marko Bejat
147 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2012. 07:15h

Električni dimnjak i zvonce sa porukom samo su neki od pronalazaka koje su mladi crnogorski pronalazači juče predstavili na drugom Sajmu mladih pronalazača u Podgorici.

Za najuspješnije u kategoriji srednjih škola proglašeni su učenici Elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" Pavle Pejić i Peđa Vujošević, a sa fakulteta Nikola Bulatović i Marko Bejat. Nagrade najboljima uručili su rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković.

Na Sajmu, održanom u holu Elektrotehničkog fakulteta, učenici Elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" Pavle Pejić i Peđa Vujošević su predstavili elektronski dimnjak, koji bolje "vuče" od tradicionalnog i sprečava da se dim vraća u kuću prilikom nalaganja šporeta. Dimnjak koji su mladi Podgoričani napravili ima turbinu koja se okreće i vuče dim iz dimnjaka, kao i akumulator i elektroniku koju su sami konstruisali.

"Obično ljudi imaju problem ujutru kad nalažu, dim se širi kroz cijelu kuću, jer dimnjaci ne vuku dobro. Kad je nevrijeme, situacija je još gora, jer se dim vraća u kuću, te smo došli na ideju da napravimo elektronski dimnjak koji bi to sve riješio", kazao je Pejić.

Ekipa koja je radila na solarnom zatezaču za veš

Projekat su, uz pomoć mentora Miloša Ljumovića, napravili za dva mjeseca.

Učenici Srednje stručne škole iz Nikšića Rajko Orman, Dražen Petrović, Ivan Nedić, Zoran Nikolić i Luka Božović publici i žiriju su predstavili zajednički projekat, koji može naći primjenu u školskim učionicama.

"Naš pronalazak se sastoji od dva modula, glavnog koji radi simulacije za primjenu u školi i dodatnog modula koji se priključuje preko univerzalnog džeka i preko kojeg smo postigli veliku energetsku efikasnost. Sastoji se od školskog zvona, rasvjete i grijanja. Kontroliše rasvjetu, neće trošiti struju i školsko zvono će samo zvoniti. Grijanje će regulisati temperaturu, te ona neće biti ni previsoka ni preniska, što će učenicima davati prijatan osjećaj u učionicama", pojasnili su mladi pronalazači.

Mladi Nikšićani su, kako su kazali, došli na ideju da naprave pomenuti projekat podstaknuti elektro-energetskom krizom u Crnoj Gori, problemom kašnjenja zvonjenja školskog zvona u školama i neadekvatnim grijanjem u učionicama.

"Počeli smo da radimo na projektu prije mjesec dana, a prije toga smo razmatrali dosta ideja. Radili smo uz savjete profesora Zorana Vujičića", kazali su nikšićki pronalazači.

Svoj pronalazak, zvonce sa porukom, na sajmu je predstavio i učenik Gimnazije "Stojan Cerović" Janko Radulović.

"Zvonce sa porukom omogućava da, ukoliko odlazite od kuće, nekome ko bi mogao da dođe možete ostaviti poruku. Takođe, možete poruku ostaviti i ako ste kući, ali, na primjer, spavate i ne želite da vas niko uzmenirava. Imao sam više ideja za pronalaske, ali sam se za realizaciju ove odlučio jer je bila najbolja", kazao je Radulović. Uz pomoć mentora Josipa Raičevića Janko je zvonce napravio za nekoliko dana, a materijal mu je obezbijedio profesor Zoran Mijanović.

Galerija

Bonus video: