Ovo je borba protiv korupcije: Tri presude u moru prijava!

Ranka Čarapić kaže da Crna Gora statistički u prethodnoj godini bilježi pad korupcije, ali da to sigurno nije realnost
108 pregleda 0 komentar(a)
čarapić i medenica, Foto: Arhiva Vijesti
čarapić i medenica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.04.2012. 02:48h

Crnogorske institucije prošle godine su ostvarile loše rezultate u borbi protiv korupcije i nijesu se mogle pohvaliti sudskim presudama iz te oblasti, rekla je vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić.

Ona je na jučerašnjoj sjednici Nacionalne komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kazala da je korupcija bila tema na kojoj se institucije nijesu proslavle u 2011.

Prijave su najčešće dostavljane poštom (71), telefonom (43), neposredno (36), elektronskim putem (35), faksom (5) i drugim načinima (22)

Dodala je da postoji u postupcima ozbiljnih slučajeva korupcije, ali nema sudskih presuda “kojima bismo se mogli pohvaliti”.

“Pred nama stoji ta velika obaveza”, kazala je Čarapić.

Objasnila je da Crna Gora statistički u prethodnoj godini bilježi pad korupcije, ali da to sigurno nije realnost.

“Možda jeste u nekoj mjeri, ali ne u tolikoj koliko je mi statistički iskazujemo. Nego se radi o tome da se teže otkriva i dokazuje i da na tome treba više raditi”, pojasnila je ona.

Državnim institucijama lani su podnesene 223 prijave za korupciju, a donijete su tri pravosnažne presude.

Prijava bilo u “skoro svim” opštinama, a najviše u Podgorici (77) i Herceg Novom (22)

“Na osnovu dostavljenih prijava podnijeto je 17 krivičnih prijava, na osnovu kojih je pokrenuto 9 krivičnih postupaka, a 33 prijave su odbačene kao neosnovane. Donijete su tri pravosnažne presude. Ostale prijave su u fazi provjere, odnosno sakupljanja i obrade podataka”, piše u izvještaju.

Indikativno je da Ministarstvu prosvjete, Sudskom savjetu, Poreskoj upravi, Upravi igara na sreću, Direkciji za javne nabavke, Investiciono-razvojnom fondu, ali i Nacionalnoj komisiji za sprovođenje strategije za borbu protiv korupcije nije prijavljen nijedan slučaj korupcije, uprkos otvorenim telefonskim linijama.

“U 2011. godini Uprava za antikorupcijsku inicijativu primila je 132 prijave, od kojih je 121 proslijedila drugim nadležnim organima, a u 11 slučajeva je dat pravni savjet. Uprava policije je primila 40 prijava... Uprava carina 22. Ministarstvo zdravlja je u izvještajnom periodu primilo 19, a Vrhovno državno tužilaštvo 10”, navodi se u izvještaju.

Većina prijava anonimne

Prijave su najčešće dostavljane poštom (71), telefonom (43), neposredno (36), elektronskim putem (35), faksom (5) i drugim načinima (22).

Od ukupnog broja prijava o koruptivnim radnjama u 144 slučaja podnosioci prijava nijesu željeli da kriju svoj identitet, a u 68 slučajeva je riječ o anonimnim osobama.

“Oblasti na koje se odnose prijave o sumnji u postojanje koruptivnih i drugih nezakonitih radnji su: državna uprava (70), zdravstvo (29), privatni sektor (27), lokalna samouprava (19), pravosuđe (19), promet nekretnina (14), obrazovanje (13) javne nabavke (3) i druge oblasti (19)”, piše u izvještaju.

Navodi se da je prijava bilo u “skoro svim” opštinama, a najviše u Podgorici (77) i Herceg Novom (22).

Bonus video: