Ko pali smeće na Sitnici

Mještani: Dakle, poznat je piroman. To je preduzeće “Zelenilo”, odnosno, moguće lično direktorica Vujošević, ili neko ko izvršava njene radne naloge
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2012. 07:57h

Mještani Farmaka i Donjih Kokota najavili su juče da razmatraju mogućnost podnošenja krivične prijave protiv direktorice Javnog preduzeća “Zelenilo” Radmile Vujošević, smatrajući da službe tog preduzeća pale deponiju na Sitnici i istovremeno ugrožavaju egzistenciju i bezbjednost okolnog stanovništva.

Mještani Farmaka, Nikčevići, Radunovići, Boljevići, Vukčevići i Fatići kazali su da nije istina da je požar, koji je nedavno zahvatio deponiju, podmetnut.

Direktorica “Zelenila” ne govori istinu kada kaže da je požar podmetnut na Dan ekologije, a da su ga vatrogasne službe ugasile. Činjenica je, što će potvrditi veliki broj mještana Farmaka i Donjih Kokota, da su ga njihove službe zapalile i to ne samo ove godine. Permanentno, oni to rade već unazad dvije do tri godine.

Ovaj put su vatrogasna kola samo dežurala da bi odbranila njihovu poslovnu zgradu. Dakle, svakome je jasno da oni to namjerno čine kako bi deponovani otpad izgorio, ne vodeći računa, ili ne znajući, da takav otpad sagorijeva danima pa i nedjeljama a pri tom zbog ugljen-dioksida ugrožena nam je elementarna egzistencija i bezbjednost", rekli su mještani Farmaka.

Oni su kazali da je paljenje deponije krivično djelo.

"Dakle, poznat je piroman. To je preduzeće “Zelenilo”, odnosno, moguće lično direktorica Vujošević, ili neko ko izvršava njene radne naloge. Ovdje se radi o krivičnom djelu, izazivanja požara u naseljenom mjestu i ugrožavanja ljudi i njihove imovine. Ukoliko se smetlište hitno ne sanira i ta površina privede osnovnoj namjeni-proizvodnji sadnog materijala za uređenje grada i njegovih parkova, bićemo prinuđeni da protiv direktorice Vujošević podnesemo krivičnu prijavu.

Njena izjava, da je deponija-smetlište odlukom Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, locirana baš tu, nije zakonski utemeljena, jer važećim prostorno-planskim dokumentima ova površina nije opredijeljena za takve namjene. Sve ostalo što direktorica Vujošević izjavljuje oko izgradnje pogona kompozita je rezultat njenog potpunog laicizma u ovoj stručnoj sferi. I na kraju, želimo da vjerujemo da će se odgovorni-u JP “Zelenilu” i gradskoj upravi, urazumiti i sanirati ovaj, ekološki, bezbjednosni i vizuelno-estetski konflikt grada sa njenim građanima", saopštili su mještani Farmaka i Donjih Kokota.

Mještani Farmaka više puta su apelovali na nadležne da uklone deponiju biljnog materijala javnog preduzeća “Zelenilo” na obali rijeke Sitnica zbog opasnosti od požara.

Rako Nikčević, čija se kuća i voćnjak nalaze na drugoj strani obale na spram deponije, upozorio je ranije da su na deponiji ogromne količine alepskog bora, kao i da su prošle godine jedva odbranili kuće od vatre.

On je rekao da smola alepskog bora prilikom sagorijevanja puca i da može baciti iskru 200 metara. Oko 50 mještana Farmaka potpisalo je peticiju za uklanjanje deponije. Mještani kažu da deponiji nije mjesto u naselju i smatraju da bi je trebalo premjestiti na Ćemovsko polje.

Moraju imati dokaze

Direktorica „Zelenila" Radmila Vujošević rekla je da bi mještani morali podnijeti materijalne dokaze da su službe “Zelenila”, kako tvrde, podmetnule požar.

"Moraju dokazati i da sam ja to uradila, kako kažu, a ukoliko se dokaže moja krvica, snosiću odgovornost prema zakonu. Pozvala sam policiju i vatrogasce kada je požar izbio i sve radimo da se požar sanira.

Razumijem da mještanima smeta dim, ali na sreću šteta nije bila veća. Deponija je na tom mjestu u skladu sa privremenim rješenjem Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj. Ništa ne radimo na svoju ruku već sve u dogovoru sa osnivačem i u skladu sa zakonom", rekla je Vujošević.

Galerija

Bonus video: