Božovići hodaju nad ponorom da bi došli do ostatka svijeta

Božovići preko mosta prenose na leđima sve potrepštine za domaćinstvo, čak i građevinski materijal, betonske blokove, šljunak, cement
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2012. 16:13h

Stručna ekipa Elektroprenosa zategla je sajle na mostu preko rijeke Morače, jedinom putu za deset porodica Božovića, koji povezuje selo Donje Polje u Rijeci Peperskoj sa ostatkom svijeta.

Olujni vjetar je za božićne praznike pokidao nekoliko sajli na mostu i na pojedinim mjestima podigao drveni pod, a Božovići su u nekoliko navrata bili primorani da potrepštine za domaćinstvo prenose gazeći kroz hladnu vodu rijeke Morače. Tom prilikom jedan od Božovića je zaradio upalu pluća.

Most je napravljen prije 15 godina uz pomoć društvenog preduzeća OGP–a, Mljekare, Opštine Podgorica, Elektrodistribucije, Željeznice i drugih preduzeća. Božovići preko mosta prenose na leđima sve potrepštine za domaćinstvo, čak i građevinski materijal, betonske blokove, šljunak, cement.

Vesko Božović je rekao da su radnici Elektroprenosa zategli sajle, ali da je to privremeno rješenje. Božovići su od svojih skromnih mogućnosti kupili daske za most.

"Zahvalni smo ekipi Sloba Boškovića iz Elektroprenosa koji su nam i ranije pomagali. Međutim, svi znamo da je to privremeno rješenje. Most smo djelimično popatosili novim daskama, ali je i dalje nestabilan. Mislim da prelazak nije bezbjedan ako duva slabiji vjetar", rekao je Božović.

On je napomenuo da su morali sami krenuti u rekonstrukciju mosta jer u selu ima starih i bolesnih a osim mosta, jedini put je kroz hladnu vodu rijeke.

"Jedino rješenje je novi most. A do tada, moraćemo se snalaziti na ovaj način", rekao je Božović.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Miomir M. Mugoša, izjavio je ranije na sastanku sa predstavnicima sela Rijeka Piperska, kojem su prisustvovali predstavnici Uprave za vode, Agencije za izgradnju Podgorice i koncesionari da će stručna komisija obići pješački viseći most preko rijeke Morače i predložiti mjere za njegovu sanaciju.

Mugoša je tada saopštio da će se sačiniti predmjer i predračun potrebnih radova i organizovati novi sastanak na kome bi se dogovorile dalje aktivnosti na sanaciji mosta.

Iako su na tom sastanku koncesionari izjavili da će pomoći u sanaciji mosta, a oni prema važećim propisima nijesu obavezni da finansiraju takve radove, jer na toj lokaciji nijedan koncesionar ne eksploatiše šljunak, Božovići će i dalje prelaziti most, strahujući za svoje i živote svojih porodica i prijatelja.

Galerija

Bonus video: