Još ne znaju kolika je bila šteta od požara na Ćemovskom polju

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu smatra da policija nije vodila tačne evidencije o oduzimanju automobila
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 07:43h

Ni nakon sedam mjeseci nije okončana istraga o velikom požaru na Ćemovskom polju tako da se još ne zna kolika je šteta kada je u vatrenoj stihiji uništeno oko 765 vozila i 142 motocikla, koje je policija privremeno oduzela i čuvala na parkingu Auto-moto saveza.

Požar se dogodio 10. avgusta prošle godine, a za sada je u septembru podnijeta krivična prijava samo protiv “nesavjesne NN osobe, koja je izazvala požar na livadi u blizini parkinga”. Policija je nakon velikog požara na Ćemovskom polju, po nalogu nadležnog tužioca, izvršila uviđaj i sačinila fotoelaborat i predmet se još nalazi u fioci osnovnog tužilaštva, koje vodi istragu.

Od ljetos se samo zna kako je došlo do požara, ali ne i da li je neko možda odgovoran u Upravi policije zbog milionske štete, koja je nastala tokom tog požara.

“Uviđajem je konstatovano da je požar nastao na livadi, odnosno na dijelu gdje se nalazi rastinje, te da se u kratkom roku, uslijed vjetra brzine od oko 80 km/h, proširio na lokalitet gdje su vozila bila uskladištena. Sumnja se da je požar izbio nepažnjom nesavjesnog građanina”, piše u odgovoru Uprave policije, koji je proslijeđen “Vijestima”.

Uništeno 765 vozila

Uviđajem se došlo do podataka o tačnom broju uništenih vozila - u potpunosti je uništeno 765 vozila, od čega 755 automobila, tri kamiona, pet kombija i priključna vozila. Djelimično je oštećeno 48 vozila, dok vatra nije zahvatila 394 automobila. U požaru su u potpunosti uništena 142 motocikla, dok je 25 oštećeno u manjoj mjeri.

Na pitanje “Vijesti” da li se nakon sedam mjeseci zna kolika je šteta nakon ljetošnjeg požara u Upravi policije je odgovoreno da oni nijesu “organ nadležan za procjenu štete”.

“Zamjeniku osnovnog državnog tužioca u Podgorici dostavljena je potrebna dokumentaciju i predmet se sada nalazi u njegovoj nadležnosti. Na mjesto požara izašao je stalni sudski vještak iz oblasti protivpožarne zaštite, eksplozija i eksplozivnih sredstava”, odgovorila je policija.

Ta služba za sada ne zna ni čija će obaveza biti da se vlasnicima uništenih automobila nadoknadi šteta, koja će po svemu sudeći biti u milionskim iznosima.

Policija ne zna ni čija će obaveza biti da se vlasnicima uništenih automobila nadoknadi šteta

“Pitanje obaveze nadoknade štete vlasnicima uništenih i oštećenih vozila će se utvrditi u daljem postupanju nadležnih organa”, navodi policija.

Starješine dijelom odgovorne?

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije utvrdilo je tokom svoje istrage niz nepravilnosti i nezakonitosti u radu policijskih službenika u vezi sa uništenjem velikog broja automobila na Ćemovskom polju.

Upravo i izvještaj službenika tog odjeljenja MUP-a se takođe nalazi kod tužioca, kako bi se pokrenuo postupak za eventualno utvrđivanje odgovornosti nekih tadašnjih starješina u podgoričkoj policiji.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu smatra da policija nije vodila tačne evidencije o oduzimanju automobila, koji su godinama skladišteni na tom parking prostoru.

Oni sumnjaju i da se veliki broj automobila na tom parkingu našao na osnovu internih telegrama starješina policije, što je mimo odredbi Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Galerija

Bonus video: