Predstavnici slobodnih medija na FPN-u: Mislite svojom glavom

"Sloboda medija u Crnoj Gori postoji samo na papiru", rekao je glavni i odgovorni urednik "Vijesti" Mihailo Jovović
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2012. 11:19h

Poslije dužeg vremena su studenti Fakulteta političkih nauka (FPN) o medijskim slobodama i aktuelnim medijskim dešavanjima razgovarali sa predstavnicima slobodnih medija.

Politički ambijent u kojem rade crnogorski novinari, represija koju vlast vrši nad njima, ali i slučaj prebijanja novinarke Olivere Lakić našli su se na „dnevnom redu“ tribine o medijskim slobodama na kojoj su učestvovali urednici ND Vijesti, Dan i Monitor.

Autor: Zoran Bojović

Najviše pitanja iz redova studenata upućivana su glavnom i odgovornom uredniku „Vijesti“ Mihailu Jovović koji je na početku kazao da nedostatak solidarnosti među medijima ugrožava njihovu slobodu.

"Sloboda medija u Crnoj Gori postoji samo na papiru. Imamo odlične zakone i kodekse koji se poštuju u slobodnim medijima dok u neslobodnim medijima imamo samocenzuru“, kazao je Jovović i podsjetio da je uloga medija da kontroliše vlast, moćnike i strukture koje utiču na život ljudi.

Na fakultetu kažu - nezavisnih nema

Pored društvenih i političkih aspekata, studente je zanimalo kako je moguće da su "Vijesti" ekonomski nezavisne, ako ih, kažu, na fakultetu uče da takvih medija nema.

"Do Beogradskog sporazuma smo ’gurali’ tu ideju, a onda smo shvatili da je u opasnosti i onda su počele žestoke kritike vlasti"

Jovović je to objasnio kao zaradu koju mediji ostvaruje na tržištu.

"Ako sa svakodnevnim tiražem, oglašivačima i troškovima, možete da živite, onda ste ekonomski nezavisni mediji", kazao je urednik „Vijesti“ i dodao da nezavisni mediji nemaju nekoga ko im mjesečno "sipa" novac niti čekaju da im država plati za emisiju u kojoj će je reklamirati.

Studenta Nemanju Bukilića je zanimalo "zašto su "Vijesti" do referenduma bile naklonjene DPS-u, a nakon sticanja nezavisnosti počeli da kritikuju vlast".

Jovović mu je objasnio da je to lični utisak i da su "Vijesti" bile naklonjene ideji nezavisnost, a ne aktuelnoj vlasti.

"Do Beogradskog sporazuma smo ’gurali’ tu ideju, a onda smo shvatili da je u opasnosti i onda su počele žestoke kritike vlasti", kazao je on.

Profesionalno obavljaju posao

Urednik „Vijesti“ je studentima istakao da se svi zaposleni u toj medijskoj kući ne zalažu za ideju nezavisnosti niti glasaju istu partiju, ali da to nije važno jer profesionalno rade svoj posao.

"Mi smo vanparlamentarni i vanpolitički subjekti koji ukazuju na anomalije u društvu, zato je bitno da se Vijesti, Dan i Monitor drže zajedno"

"Evo npr. Olivera Lakić glasa za DPS i to je rekla nakon napada", bile su Jovovićeve riječi koje su vidno iznenadile studente.

"Ne mogu da vjerujem", prokomentarisao je jedan od prisutnih studenata.

Ukratko opisujući dugogodišnju represiju kroz koju je prolazio nedjeljnik Monitor, glavni i odgovorni urednik Esad Kočan kazao je da simbioza nezavisnih medija neophodna.

"Mi smo vanparlamentarni i vanpolitički subjekti koji ukazuju na anomalije u društvu, zato je bitno da se Vijesti, Dan i Monitor drže zajedno", kazao Kočan.

Na loš odnos vlasti i nezavisnih medija ukazio je i zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana Nikola Marković koji smatra da vlast uvijek odgovara represijom.

"Kako društvo sazrijeva mijenjaju se i metode. One su sada suptilnije, pa novinarima prijete, zastrašuju ih i prebijaju", kazao je Marković.

"Mi ih se sad stidimo"

Nijesu samo studenti postavljali pitanja već je i učesnike tribine zanimalo zašto su u malom broju podržali protest podrške novinarki Lakić, ali i građanski protest.

Predstavnici slobodnih medija su im kao budućim kolegama poručili da treba da razmišljaju svojom glavom

"Većina studenata nema svoje mišljenje niti postoji racionalna svijest da ljude koji su godinama na vlasti treba mijenjati već se studenti kreću u haosu gomile", kazao je student četvrte godine FPN-a i dodao da je žalosno što većina ne reaguje ni na lošu politiku Univerziteta koja ih se direktno tiče.

Pitanje su iskoristili i da podsjete na odgovornost Studentskog parlamenta u „gušenju“ studentskih protesta i na navodnu korupciju u toj organizaciji.

"Mi se sad njih stidimo", dobacio je jedan od prisutnih studenata.

Predstavnici slobodnih medija su im kao budućim kolegama poručili da treba da razmišljaju svojom glavom. Koordinacioni tim studenata FPN-a obećao je skorije nove tribine.

Galerija

Bonus video: