Crnogorski pomorci proživljavaju nove muke sa „Nuadom”

Trojica naših pomoraca na grčkom brodu ispunila svoj dio pogodbe, ali ponovo nijesu dobili novac koji im se duguje
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2012. 03:28h

Trojica crnogorskih pomoraca sa grčkog ro-ro broda „Nuada“, koji se već više od godinu dana sa brodovlasnikom, kompanijom „Electra maritime“ iz Pireja, „natežu“ oko isplate novca koji im se duguje, ispunili su svoj dio pogodbe iz sredine januara sa gazdom, jer su, u međuvremenu, završili još jedno komercijalno putovanje brodom, između luka u Egiptu, Sudanu, Saudijskoj Arabiji i Džibutiju.

„Nuada“ je u četvrtak ponovno stigla u egipatsku luku Suec, gdje je, po dogovoru od 13. januara, kada im je isplatio polovinu u međuvremenu nagomilanih potraživanja, brodovlasnik trojici naših pomoraca - prvom oficiru palube Urošu Vukoviću, upravitelju stroja Borislavu Samardžiću i prvom oficiru stroja Branislavu Vujoviću, trebalo da isplati i ostatak novca koji im duguje. To se, međutim, kako je “Vijestima” kazao Vuković, nije dogodilo.

“Ni poslije pismenog dogovora prošli put Suecu da napravimo jedno putovanje, a ostatak novca i smjene dobijemo povratkom u Suec, i obavezom da mi, u međuvremenu, ne preuzimamo nikakve legalne akcije zaustavljanja broda u zemljama u čije smo luke uplovljavali, brodovlasnik nije ispoštovao svoj dio pogodbe. Nije nam isplaćen novac koji nam se duguje, tako da smo prinuđeni da ponovo, uz pomoć našeg advokata, primijenimo nepopularne mjere – sudsko arestiranje i zaustavljanje broda i obustavu operacija sa ukrcajem i iskrcajem tereta”, kazao je Vuković.

Odiseja na grčkom teretnjaku

On i njegove kolege iz Crne Gore od ljeta prošle godine prolaze pravu odiseju na malom grčkom teretnjaku, čiji je vlasnik u finansijskim problemima, pa su brod i posada mjesecima bili zaustavljeni u egipatskoj luci Safaga.

Tu su pomorci sa “Nuade” jedva preživljavali na brodu bez goriva, struje i vode, rezervnih djelova i opreme, snalazeći se kako su znali i umjeli da spoje kraj sa krajem, odnosno, kasnije, da osposobe brod za plovidbu do Sueca početkom januara, odakle su, sredinom tog mjeseca, nakon što su dobili polovinu potraživanja i obećanje da će im ostatak isplatiti kada završe novo komercijalno putovanje, trojica naših pomoraca i ostatak posade “Nuade” isplovili na još jedan “vijađ” vodama Crvenog mora i Indijskog okeana.

Vlasnik teretnjaka je u finansijskim problemima, pa su brod i posada mjesecima bili zaustavljeni u egipatskoj luci Safaga

Pri tom su se izlagali i opasnostima da mali grčki brod u području oko Roga Afrike napadnu somalijski pirati, koji haraju tim dijelom Indijskog okeana.

“Ovaj put smo imali sreće u tjesnacu Bab el Mandeb, jer smo oba puta organizovali stražu na palubi i prolazak danju kroz kritično područje. Dobijali smo informacije od naših kolega na drugim brodovima gdje su, uz pratnju naoružanog ukrcanog obezbjeđenja, prolazili bez napada, pa smo i mi uspjeli proći bez incidenata. Ili Bog zaista čuva hrabre, ili smo imali više sreće nego pameti”, kazao je Vuković.

Gazda oduzeo pasoše

Njihov grčki gazda, međutim, nije pokazao zahvalnost našim pomorcima, pa im je tako, po dolasku u egipatsku luku na Crvenom moru, čak preko agenta broda oduzeo pasoše.

“Na dolasku u Suec, agent nam je u dogovoru sa kapetanom, Sirijcem, uzeo pasoše da bi nas onemogućio da preduzmemo bilo kakve akcije, pa ćemo danas sa našim advokatom i u saradnji lučke policije pokušati da povratimo dokumenta. Advokat nam je čvrsto rekao da agent i zapovjednik broda nijesu smjeli da nam oduzmu pasoše i garantuje da će nam ih vratiti”, kazao je Vuković.

On je dodao da je pravni zastupnik naših pomoraca “dao rok brodovlasniku od 24 sata da nam isplati sva dugovanja koja sa krajem marta iznose oko 110.000 dolara”.

“Brod je utovaren punim teretom brašna iz Jemena, ali su danas kargo operacije zaustavljene do daljeg. Očekujemo posjetu našeg advokata i odlazak na sud, da formalno započnemo proces arestovanja broda”, kazao je Vuković.

Prvi oficir palube je kazao da “ovog puta naši pomorci neće odustati dok ne dobiju sav svoj teško zarađeni novac, kako bi se napokon vratili kućama i konačno napustli ’Nuadu’, na kojoj su ukrcani još od 22. decembra 2010. godine.

Bonus video: