Novinari radija Berane traže deset plata

Sjednica beranskog parlamenta prekinuta zbog bojkota NOVE i PzP, novinari traže hitno rješenje njihovih problema
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 22:28h

Redovna sjednica Skupštine opštine, koja je započeta i poslije prve tačke dnevnog reda prekinuta, ostala je u sjenci onoga što se događalo ispred zgrade lokalnog parlamenta, gdje su novinari i radnici Radio Berana dočekali odbornike i podijelili im saopštenja u kojim ih obavještavaju da nijesu primili deset plata i da su dovedeni na rub egzistencije.

Oni su istakli da je ovo prvi put da na ovakav način iznose svoje probleme, ali da su sva dosadašnja pregovaranja sa lokalnom upravom, odnosno Opštinom kao osnivačem, ostajala samo na obećanjima.

„Mi samo tražimo da imamo isti tretman kao i ostali javni servisi u Crnoj Gori, a po našim saznanjima, po broju neisplaćenih zarada, u Radio Beranama je najteža situacija“, kazala je jedna od najstarijih radnica, novinarka Sonja Savić.

Sa mirnog protesta zatraženo je hitno rješavanje ovih problema u krugu osnivača, savjeta ovog servisa i zaposlenih u Radiju, ili će u protivnom, kako je naglašeno, mjere protesta biti radikalizovane.

Odbornici NOVE napustili zasijedanje

Odbornici NOVE su zatražili da se o ovom problemu, kao i o drugim problemima koji se tiču preispitivanja privatizacija i otvaranja narodnih kuhinja, raspravlja već na ovoj sjednici, ali su njihovi predlozi odbijeni u startu, zbog čega su, zajedno sa jednim odbornikom PzP, napustili zasjedanje.

Predsjednik odborničkog kluba NOVE Goran Kiković objasnio je da su to učinili radi ignorantskog odnosa i nemogućnosti direktnog prenosa sjednice, zbog iskrslih tehničkih problema.

„Prva tačka, koju su oni bez nas i bez javnosti usvojili prije prekida sjednice, bila je usvajanje izmjena i dopuna detaljnih urbanističkih planova za pojedine mjesne zajednice. Mi odlično znamo da urbanističke planove u Beranama crtaju i pišu tajkuni i urbanistički klanovi, pod velom mraka. Zato ne želimo da budemo izvođači radova i da u tome učestvujemo, a doći će brzo vrijeme kada će se sve to naći na tapetu“, poručio je Kiković.

Posljednja majska plata

Kako iskrsli problemi emisionom tehnikom na relaciji Telekom – lokalni radio nijesu riješeni, sjednica SO ni poslije dužeg čekanja juče nije nastavljena.

Radnici Radio Berana su se nakon mirnog protesta vratili svojim radnim obavezama, a u međuvremenu je, kako je saopšteno, održana sjednica Savjeta ovog javnog servisa, koji je zaposlenima dao punu podršku u njihovim zahtjevima.

Od obećane tri plate i izjednačavanja sa drugim lokalnim preduzećima i ustanovama do sada nije bilo ništa

Posljednja plata koju su radnici Radija primili bila je majska, iz prošle godine, a između te i prethodne prošlo je više od dva mjeseca. Od obećane tri plate i izjednačavanja sa drugim lokalnim preduzećima i ustanovama do sada nije bilo ništa.

Doprinosi im nijesu uplaćivani za posljednjih pet-šest godina, zbog čega imaju problema sa ovjeravanjem knjižica i ostvarivanjem osnovne zdravstvene zaštite za sebe i svoje porodice.

Galerija

Bonus video: