Komisija: U Komanskom mostu nije bilo propusta

Iz ministarstva podsjećaju da su nadležni u toj ustanovi, kada se broj oboljelih povećavao, obavijestili Institut za javno zdravlje
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 14:30h

Komisija Ministarstva rada i socijalnog staranja, formirana da utvrdi da li je u liječenju korisnika u Zavodu „Komanski most” tokom trajanja epidemije gripa A H3 ispoštovana sva zakonska procedura i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, zaključila je da propusta nije bilo.

Iz resora Suada Numanovića je saopšteno da je od prvog dana pojave epidemije gripa A/H3 u JU Zavodu “Komanski most” Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je Komisiju, sa zadatkom da prati situaciju u Komanskom mostu, i da napravi izvještaj.

“Komisija je konstatovala da su od prvog dana pojave ovog virusa od strane izabranog doktora za JU Zavod “Komanski most”, i medicinskih sestara zaposlenih u ovoj ustanovi redovno vršeni zdravstveni pregledi i pružena zdravstvena zaštita.

Uredno su urađeni terapijski postupci prema oboljelim, i sprovedene preventivne mjere u cilju sprječavanja širenja infekcije na ostale štićenike“, stoji u izvještaju Komisije.

U skladu sa preporukama SZO

Članovi Komisije su zaključili da su nadležni u Komanskom mostu postupili u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za postupanje kada je u pitanju epidemija gripa u ustanovama za terminalnu brigu za sezonu 2011-2012, kao i po instrukcijama Instituta za javno zdravlje.

„Smrt je konstatovana u Zavodu „Komanski most“, od strane doktora iz Hitne medicinske pomoći, a umrli su premješteni na Patologiju Kliničkog centra Crne Gore"

„Među mjerama koje su preporučene, bila je i hemioprofilaksa (uzimanje lijeka za prevenciju) sa lijekom Tamiflu, kako štićenika tako i svih zaposlenih u Zavodu. Komanski most je u saradnji sa izabranim doktorom i nadležnim zdravstvenim institucijama preduzeo sve aktivnosti da se izvrše terapijski postupci prema oboljelima, sprovedu preventivne mjere u cilju sprečavanja širenja infekcije na ostale korisnike i primjeni određena terapija“, rezultat je višednevnog ispitivanja Komisije.

Iz ministarstva podsjećaju da su nadležni u toj ustanovi, kada se broj oboljelih povećavao, obavijestili Institut za javno zdravlje čije stručne službe su došle u Zavod „Komanski most“, sprovele epidemiološki nadzor i uzeli uzorke za analizu od oboljelih i zdravih štićenika, kao i od zaposlenih.

Napomenuli su da je tokom trajanja epidemije oboljelo 67 štićenika, četiri su zadržana na bolničkom liječenju, a kod dva korisnika je nažalost i pored svih preduzetih terapijskih mjera nastupila smrt.

„Smrt je konstatovana u Zavodu „Komanski most“, od strane doktora iz Hitne medicinske pomoći, a umrli su premješteni na Patologiju Kliničkog centra Crne Gore, u čijoj nadležnosti je i obavljanje obdukcije u skladu sa indikacijama“, saopštili su iz ministarstva.

Bonus video: