Kruzer "Costa Voyager" otvara nautičku sezonu u Boki

I ove sezone će se vidjeti u Boki američki kruzeri „Silver Spirit“, „Silver Cloud“ i „Silver Wind“, „Seabour Odussey“, „Seabourn Spirit“, „Seven Seas Voyager“...
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 15:06h

Uplovljavanjem putničkog broda „Costa Voyager“ italijanske kompanije „Costa Crociere“ u subotu u 8 sati u luku Kotor, u Boki počinje ovogodišnja nautička sezona velikih kruzera.

Prema do sada potvrdjenim najavama, do kraja ove godine u luku Kotor uploviće skoro 420 većih i manjih kruzera, a povremeno će se tokom ljetnjih mjeseci u luci drevnog grada istovremeno zateći i po šest putničkih brodova.

„Costa Voyager“ od 24.390 bruto-tona, dug je 180 metara i može primiti 836 putnika, a u Kotor dolazi umjesto kruzera „Costa Allegra“ koji je nedavno doživio požar u Indijskom okeanu, pa ga do završetka opravke, na „Costinim“ kruzing linijama po Mediteranu do juna ove godine, mijenja „Costa Voyager“.

"Costini" brodovi češće u gostima

Inače, „Costini“ brodovi ove će godine biti mnogo češći gosti u Boki nego ranijih godina, jer će njihov 220-metarski kruzer „Costa Classica“ od 55.926 bruto-tona ove sezone jednom sedmično, svakog četvrtka uplovljavati u Kotor i to u periodu od 24.maja do 23.novembra.

Među brodovima koji će, kao i ranijih godina, i ove sezone dolaziti u Boku su američki kruzeri „Silver Spirit“, „Silver Cloud“ i „Silver Wind“, „Seabour Odussey“, „Seabourn Spirit“, „Seven Seas Voyager“ i „Seven Seas Mariner“, francuski brodovi „Le Ponant“, „Le Levant“ i „L`Austral“, njemački brod „FTI Berlin“, portugalski „Arion“, finski „Kristina Katarina“ i mnogi drugi.

I ove sezone će se vidjeti u Boki američki kruzeri „Silver Spirit“, „Silver Cloud“ i „Silver Wind“, „Seabour Odussey“, „Seabourn Spirit“, „Seven Seas Voyager“...

Šlag na tortu za sve ljubitelje pomorstva biće stavljen 5. novembra za kada je zakazano novo pomjeranje granica kada je u pitanju veličina brodova koji dolaze u Boku.

Nakon brodova klase „Solstice“ dugih 317 metara od po 118 hiljada tona koji su počeli u Boku uplovljavati lani, novi rekord postaviće novogradnja kompanije „Mediterranean Shipping“ – potpuno novi mega-kruzer „MSC Divina“ od 138.936 bruto-tona, dug čak 333 metra, a koji se upravo završava u francuskom brodogradilištu STX u Sent Nazeru.

Bonus video: