Zamolnice za dokaze o "sestri" pišu 30 dana

Crnogorski zvaničnici i vrhovni državni tužilac nakon izbijanja afere “Telekom” početkom januara obećali efikasne “provjere”
0 komentar(a)
Ranka Čarapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ranka Čarapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.03.2012. 08:26h

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država predala je kancelariji specijalnog tužioca još 27. februara model dokumenata prevedenih na crnogorski jezik sa uputstvom kako da ih ispune i zatraže informacije koje ih interesuju u vezi sa aferom "Telekom".

To je iz ambasade SAD u Podgorici saopšteno Radiju Slobodna Evropa.

Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić je prije dva dana novinarima u Budvi saopštila da se zamolnice pripremaju i da će biti upućene američkom i mađarskom pravosuđu kako bi se dobili podaci od vlasnika Crnogorskog telekoma – Mađar telekoma.

"Kancelarija crnogorskog specijalnog tužioca izrazila je interesovanje za dobijanje informacija od Ministarstva pravde SAD-a u vezi sa istragom ovog slučaja. Ambasada u Podgorici, preko Kancelarije svog stalnog pravnog savjetnika, obezbijedila je Kancelariji crnogorskog specijalnog tužioca model zahtjeva za uzajamnu pravnu pomoć i vodič za dobijanje uzajamne pravne pomoći od Kancelarije za međunarodnu pomoć Ministarstva pravde SAD", saopšteno je Radiju Slobodna Evropa.

"Ambasada SAD predala je Kancelariji specijalnog tužioca ove dokumente, prevedene na crnogorski jezik, 27. februara 2012. godine. Kancelarija stalnog pravnog savjetnika Ambasade nastaviće da pruža pomoć i savjete tokom ovog procesa”, saopštila je ambasada.

Iako su crnogorski zvaničnici i vrhovni državni tužilac nakon izbijanja afere “Telekom” početkom januara obećali efikasne “provjere”, crnogorsko tužilaštvo američkoj i mađarskoj strani još nije proslijedilo zamolnicu.

Zamolnice za informacijama trebalo je da obezbijede informacije kojima bi se provjerile tvrdnje iz izvještaja američke Komisije za hartije do vrijednosti da je za privatizaciju Crnogorskog telekoma 2005. isplaćeno 7,5 miliona mita od čega više od miliona dvojici crnogorskih zvaničnika i advokatici, sestri najvišeg zvaničnika vlade,

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: