Opasan put Danilovgrad - Spuž - KP dom, bez trotoara i rasvjete

Prilikom usvajanja projekta rekonstrukcije ovog dijela puta predstavnici lokalne uprave najavljivali postavljanje rasvjete i trotoare
110 pregleda 0 komentar(a)
stari put, Foto: Jelena Jovanović
stari put, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 28.03.2012. 18:51h

Na starom putu Danilovgrad - Spuž - KP dom za nepunih sedam mjeseci život su izgubile tri osobe, a sve saobraćajne nesreće desile su se noću na trasi koja je neosvijetljena i na kojoj nema trotoara.

Krajem avgusta prošle godine nadomak Spuža u mjestu Podanje stradao je Marko Ostojić. Na njega je dok se kretao kolovozom naletio automobil. U mjestu Lazine, krajem oktobra život je u saobraćajnoj nesreći izgubio Stanimir Lukovac koji je svojim automobilom udario u traktor, a prije dvije sedmice u Ćuriocu je nastradao Milutin Gutović na koga je dok je pored sebe gurao bicikl naletio kombi.

Iako su prilikom usvajanja projekta rekonstrukcije ovog dijela puta predstavnici lokalne uprave najavljivali postavljanje rasvjete i trotoare, put je završen bez toga i nedavno je dobio upotrebnu dozvolu.

Dio puta od Danilovgrada do Spuža prolazi kroz naselja, a u najvećem dijelu je neosvijetljen i nema trotoara, pa su pješaci koji su prinuđeni da idu ivicom kolovoza ili tik uz sami kolovoz na mjestima gdje je to moguće, u večernjim satima izuzetno ugroženi. A u prilog im ne ide ni ograničenje brzine na tom dijelu puta, jer ga slabo ko poštuje.

Nije bezbjedan ni poslije popravke

Radovi na obnovi starog puta završeni su prije manje od dvije godine, no, uprkos upotrebnoj dozvoli, očito nije bezbjedan.

Rekonstrukcija starog puta počela je krajem 2007. godine i prvobitni rok za završetak radova bio je 150 dana. Po projektu obnova je trebalo da košta 2,5 miliona eura.

Rok za završetak radova nije ispoštovan, radovi su završeni u julu 2010. godine, a tek u novembru te godine nadležni iz Opštine Danilovgrad Institutu za tehnička istraživanja podnijeli su zahtjev za tehnički prijem.

Direktor danilovgradske Direkcije za saobraćaj Dragoljub Antović “Vijestima” je juče kazao da je stari put dobio upotrebnu dozvolu i da se saobraćaj na njemu odvija u skladu sa propisima. O tome, kazao je on, u Direkciji postoji kompletna dokumentacija.

Obnova dijela do Podgorice ni u 2013.

Da li će nadležni uraditi nešto kako bi sačuvali živote sugrađana, ali i svih učesnika u saobraćaju nije poznato, jer se podizanje bezbjednosti ovog dijela puta za sada ne pominje, kao ni nastavak radova na toj dionici, jer je prvobitno bilo planirano da se rekonstruiše kompletan dio od Danilovgrada do Podgorice.

Kada je prije skoro dvije godine završen dio koji je u nadležnosti Opštine Danilovgrad, dio saobraćajnice od KP doma do Rogama ostao je da čeka “povoljne” podgoričke prilike, jer je u nadležnosti Glavnog grada.

Iz preduzeća “Putevi Podgorica” “Vijestima” je ranije rečeno da ni u ovoj godini nije planirana rekonstrukcija tog dijela puta, a nijesu optimisti ni kada je naredna godina u pitanju.

Bonus video: