U Komanskom mostu od gripa oboljelo 67 osoba

Ona je kazala da su ta dva slučaja jedini prijavljeni smrtni ishodi usljed bolovanja od gripa u Crnoj Gori ove godine
0 komentar(a)
komanski most, Foto: Arhiva Vijesti
komanski most, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.03.2012. 15:59h

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje dr Sanja Medenica kazala je na vanrednoj pres konferenciji da nije zabilježen porast broja oboljelih u toj ustanovi.

To je potvrdio "Vijesti" i direktor Komanskog mosta Vaselj Dušaj.

“Prvi slučaj obolijevanja u ovoj ustanovi zabilježen je 15. marta do danas ukupno je oboljelo 67, od čega je 60 stabilnog zdravstvenog stanja, a sedam je pod terapijom i svakodnevnim ljekarskim nadzorom. Tri osobe su hospitalizovane, dok je četvrti pacijent zbog drugih zdravstvenih razloga hospitalizovan na grudnoj hirurugiji”, kazala je Medenica i dodala da su prije sedam dana preminule dvije osobe koje su bile zaražene gripom.

Ona je kazala da su ta dva slučaja jedini prijavljeni smrtni ishodi usljed bolovanja od gripa u Crnoj Gori ove godine.

Zbog epidemije u toj ustanovi, epidemiolozi su uveli nadzor nad oboljenjem koji će trajati sve do sedam dana od registrovanja posljednjeg obolijevanja od gripa.

U opštoj populaciji, kako je kazala Medenica, primijetan je pad broja oboljelih od gripa, a ukupno ove godine je registrovano 2.137 slučajeva gripa.

Riječ je o infekciji gripom tipa A suptip H3, a, kako je saopšteno iz Instituta, preporučena je izolacija štićenika Zavoda i osoblja, kao i liječenje oboljelih u skladu sa mogućnostima ustanove.

Bonus video: