Mještani Kličeva i Straševine traže podvožnjak

Kada se udaljila policija, mještani su se latili lopata i ponovo nasuli prilaz i napravili improvizovan prolaz za vozila
513 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 17:18h

Ko je rano jutros krenuo preko decenijama starog pružnog prilaza, koji veže Kličevo i Straševinu, mogao je preći samo pješke.

Zbog rekonstrukcije pruge Nikšić–Podgorica prelaz je kao nelegalan srušen, što je izazvalo revolt kod dijela mještana kojima je taj prelaz bio najbliža veza sa imanjima, magistralom i uopšte gradom.

Rekonstrukcijom je predviđeno da na tom potezu postoji samo jedan prelaz i on je urađen oko 500 metara niže kod OŠ “Jagoš Kontić”.

“Ja sad ne mogu da pređem preko šina i uzorem livadu, nego moram da idem pet kilometara okolo traktorom”, revoltirano je prokomentarisao Boro Nikčević, mještanin Kličeva.

Ništa manje ljut nije bio ni njegov komšija i prezimenjak Ranko.

“Koliko sad ima do rampe na ovom donjem prelazu, pa da se skroz okolo okruži, pa da se ide kroz Gudelja, uskim ulicama gdje se ne mogu dva auta razminuti, pa tek onda da se izlazi na magistralu. Treba tri kilometra, a sad i ovako poskupjelo gorivo, šta da radimo”, požalio se Ranko.

Na vrijeme napravili peticiju, ali uzalud

Mještani su, kažu, znali da će do ovoga doći, pa su na vrijeme prikupili peticiju, ali uzalud je sve bilo. Predlagali su da se i preko Mjesne zajednice, Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore pošalje zahtjev za izgradnju podvožnjaka, ali su dobili odgovor da je to u nadležnosti lokalne uprave.

“Odgovorili su nam da su oni u mogućnosti samo da urade projekat za ovaj podvožnjak, a da radove finansira Opština. Međutim, kako u budžetu nijesu bila planirana sredstva za izgradnju ovog podvožnjaka, odgovor je bio negativan”, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Kličevo Duško Nikčević.

Ipak, to što su jutros rano ostali bez prelaza tajalo je samo do podneva. Kada se udaljila policija, latili su se lopata i ponovo nasuli prilaz i napravili improvizovan prolaz za vozila. Ako se u međuvremenu šta ne promijeni, sve to dočekaće funkcionere Opštine i ŽICG, već za dva dana kada budu obilazili radove na rekonstrukciji pruge.

Sve po propisima

Iz Željezničke infrastrukture su “Vijestima” poslali dopis u kojem objašnjavaju da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Kako stoji u dopisu, putni prelaz Kličevo II uklonjen je, jer je po rješenju Direkcije za željeznice od 27.12. 2010. godine planiran kao prelaz Kličevo, koji se ukida. Takođe, ŽICG posjeduje građevinsku dozvolu Ministarstva održivog razvoja i turizma iz oktobra 2011. godine, po kojoj putni prelaz Kličevo ne ostaje na pruzi, jer u blizini, na 650 metara, postoji, građevinskom dozvolom odobren, drugi putni prelaz Kličevo.

Kako je navedeno, sve je u skladu sa Elaboratom optimizacije prelaza i Pravilnikom o ukrštanju pruge i puta, po kome je minimalno rastojanje između dva prelaza dva kilometra.

U dopisu stoji da će se u četvrtak u 10 sati predsjednik Odbora direktora ŽICG Zarija Franović, sastati sa gradonačelnikom Nikšića, sa kojim će obići mjesta na kojima se trenutno izvode radovi.

Predsjednik Opštine Nikšić, takođe, nam je isto potvrdio i najavio da će o konkretnom problemu razgovarati sa ljudima iz ŽICG.

Galerija

Bonus video: