Nikšićki studenti: Nećemo da učestvujemo u lopovluku

Predsjednik SP raspisao vanredne izbore na Filozofskom fakultetu, aktuelni predstavnici tvrde da nijesu podobni
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 04:28h

Dan nakon građanskog protestu na kojem su tražili slobodni Univerzitet, nikšićkim studentama je iz Studentskog parlamenta (SP) stigao iznenadni dopis.

Predsjednik Petar Golubović ih je obavijestio da je raspisao nove izbore na Filozofskom fakultetu (FF) jer aktuelni predstavnici nakon pola godine, navodno, nijesu legalni.

Zašto se usred ljetnjeg semestra odlučio za vanredne izbore od omladinca SDP-a nijesmo uspjeli da saznamo jer na telefonske pozive, SMS poruke i mejlove “Vijesti” danima nije odgovarao.

Filozofski fakultet kao najveća univerzitetska jedinica ima jednog povjerenika u SP Ognjena Jovovića i dva predstavnika studenata Biljanu Radović i Darka Smolovića. Oni tvrde da su svoje prethodnike naslijedili u skladu sa članom 123 Statuta Univeziteta Crne Gore (UCG).

"Studentsko vijeće može da bira povjerenika koji će koordinisati rad studenata na fakultetu, a nigdje se precizno ne navodi kako se mogu birati predstavnici studenata", kažu sagovornici “Vijesti” i dodaju da razlike između povjerenika i predstavnika zapravo nema.

Parlamentu odgovaraju rupe u Statutu

Oni objašnjavaju da Statuti UCG i SP nijesu usaglašeni i da to predsjedniku parlamenta daje mogućnost da članove tumači kako mu odgovara.

"I ranije smo slali inicijativu SP da se Statut “pun rupa” ispravi, ali nikad nijesmo dobili odgovor", kažu studenti koji će učestvovati na vanrednim izborima koje je predsjednik SP raspisao kao redovne.

To što njihovu legalnost ranije nije doveo u pitanje, studenti povezuju sa proslogodišnjim aktivnostima SP.

"Nikšićani su u novembru trebali Petru Goluboviću da bi organizovao protest, a kasnije kada je vidio da nećemo podržati njegove samovoljne odluke i lopovluke, onda više nijesmo odgovarali," kaže Darko Smolović.

Podobni se već spremaju

I njegova koleginica Biljana Radović smatra da raspisivanje vanrednih izbora nije slučajnost, već pokušaj destabilizacije Studentskog vijeća FF.

"Ovo je pokušaj “regrutacionog centra podmlatka SDP-a” da oslabi nikšićke studente"

"Ovo je pokušaj “regrutacionog centra podmlatka SDP-a” da oslabi nikšićke studente i da ih spriječi u borbi za svoja prava", kaže Radović i dodaje da podobni pojedinci instalirani na Filozofski fakultet već pripremaju svoje kandidature.

U odluci o raspisivanju izbora koja je objavljena na sajtu Univeziteta Crne Gore ukratko se navodi da se izbori raspisuju za dva predstavnika u Skupštini SP za 24. april, da vijeću FF nalažu da formira Fakultetsku izbornu komisiju i organizuje izbore, te da kandidature prijave do 30. marta.

Jovović: Golubović ne može da priča o legalnosti

Među nasljednicima generacije nikšićkih studenata koji su pokrenuli prve studentske proteste je i Ognjen Jovović koji je “po Golubovićevoj procjeni” legalan povjerenik.

On je “Vijestima” kazao da se nikšićki studenti ne plaše izbora i da će i dalje raditi po propisima.

"Teško da o legalnosti može govoriti Petar Golubović, koji je na mjesto predsjednika SP izabran prije završetka izbora na svim univerzitetskim jedinicama. On je predsjednik parlamenta koji članovima ne pokazuje finansijske izvještaje, krije izvode iz banke, samostalno donosi odluke i troši hiljade eura iz državnog budžeta.... ", kaže Jovović uoči novih izbora.

Posebnu pažnju na nedavno održanom građanskom protestu izazvao je govor ovog studenta filozofije koji je direktno prozivao direktora policije, “oligarha Mila Đukanovića i njegovu vojsku”, “doktorante grobara crnogorske industrije Veselina Vukotića”. Jovović ne isključuje mogućnost da su vanredni izbori stigli kao reakcija na njegovo obraćanje nezadovoljnima.

On je na protestu predvodio studente FF koji duže vrijeme ukazuju na nepravilnost u radu organizacije koja po Statutu treba da zastupa studentska prava i interese na Univezitetu.

Njihove nesuglasice datiraju još od prvih prošlogodišnjih protesta kada su Nikšićani Studentski parlament optuživali da nemilice troše državni novac, te su konzervativna organizacija čiji je jedini cilj da usporava studentsku avangardu i studente drži u neznanju.

Galerija

Bonus video: