Mještani Farmaka u strahu od požara: Uklonite deponiju "Zelenila"

Mještani kažu da deponiji nije mjesto u naselju i smatraju da bi je trebalo premjestiti na Ćemovsko polje
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2012. 16:53h

Mještani Farmaka apelovali su na nadležne da uklone deponiju biljnog materijala javnog preduzeća “Zelenilo” na obali rijeke Sitnica zbog opasnosti od požara.

Raco Nikčević, čija se kuća i voćnjak nalaze na drugoj strani obale, upozorio je da su na deponiji ogromne količine alepskog bora.

"Prošle godine jedva smo odbranili kuće od vatre, a bilo je neuporedivo manje otpada na deponiji. Poznato je da smola alepskog bora prilikom sagorijevanja puca i da može baciti zapaljenicu 200 metara. Ukoliko dune vjetar u opasnosti smo i mi i objekti Zelenila", rekao je Nikčević, napomenuvši da su prošle godine dežurali sa crijevima vode na travnjaku oko kuće.

Oko 50 mještana Farmaka potpisalo je peticiju za uklanjanje deponije.

Mještani kažu da deponiji nije mjesto u naselju i smatraju da bi je trebalo premjestiti na Ćemovsko polje.

Mještani kažu da deponiji nije mjesto u naselju i smatraju da bi je trebalo premjestiti na Ćemovsko polje

"Otpad se odlaže na tom mjestu posljednje dvije-tri godine. Svi smo nezadovoljni jer je deponija opasna ali i pravo ruglo na ulazu u grad. To bi trebalo da bude zelena oaza gradskog zelenila. Prošle godine bilo je dosta dima, a vatra je dosezala i do sto metara u visinu. Komšijsku kuću jednom prilikom jedva su vatrogasci odbranili. Ovo je piromanska bomba, a stvorili su deponiju od koje i sami mogu izgorjeti", rekli su mještani Farmaka.

"Lokacija je privremenog karaktera"

Direktorica “Zelenila” Radmila Vujošević rekla je da alepske borove neće paliti i da će preduzeti sve mjere zaštite.

"U toku su intenzivni razgovori sa kolegama jer smo mi prvi ugroženi ukoliko dođe do požara. Lokacija je privremenog karaktera, a izmještanje zavisi od odluke nadležnih službi, vjerovatno od Agencije za zaštitu životne sredine. Prije pet dana smo odvajali gomile na deponiji", rekla je Vujošević.

Ona je podsjetila da je na tom mjestu planirana izgradnja kompozišta, pogona za preradu biorazgradivog materijala.

"Prvo treba uraditi studiju o ekonomskoj isplativosti. U svakom slučaju u jednom takvom pogonu proizvodio bi se kvalitetan humus, a bilo bi i novih radnih mjesta", rekla je Vujošević.

Radnici Zelenila uklonili su oko 3.000 stabala od drugog februara na području Glavnog grada, a koja su oborena u nevremenu. Kako su saopštili nadležni na teritoriji Glavnog grada, palo je preko šest hiljada stabala.

Početkom ove sedmice, nakon završetka čišćenja Gorice, radnici i mehanizacija gradskih preduzeća preseliće se u šumu na Zlatici.

Galerija

Bonus video: