U Baru okončana 27. Međunarodna biskupska konferencija

Nadbiskup D'Eriko je prenio pozdrave Benedikta XVI svim prisutnima, saopšteno je “Vijestima” iz Nadbiskupije barske po okončanju zasjedanja MBK
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 16:53h

Aktuelna pitanja Katoličke crkve u zemljama u regiji - Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Crnoj Gori, te program proslave godine vjere i Svjetskog susreta porodica koji će biti u maju u Milanu, bile su glavne teme redovnog 27. zasjedanja Međunarodne biskupske konferencije (MBK) Sv. Ćirila i Metoda koje je upravo okončano u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u Baru.

Zasjedanjem je predsjedavao Monsinjor Zef Gaši, nadbiskup barski i predsjednik MBK, uz sudjelovanje Monsinjora Stanislava Hočevara, nadbiskupa beogradskog i potpredsjednika MBK, biskupa zrenjaninskog i generalnog sekretara MBK Monsinjora Ladislava Nemeta, kotorskog biskupa Monsinjora Ilije Janjića, egzarha za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori Monsinjora Đura Džudžara i sremskog biskupa Monsinjora Đura Gašparovića.

Zasjedanju je kao delegat Biskupske konferencije Albanije prisustvovao Monsinjor Lucijan Avgustini.

Uvod u zasjedanje bila je večernja svečana Sveta misa u katedrali u Gretvo na blagdan sv. Josipa koju je predvodio Apostolski nuncij za Crnu Goru nadbiskup Alesandro D'Eriko, a na kojoj su koncelebrirali biskupi članovi MBK uz prisustvo brojnih sveštenika barske Nadbiskupije.

Zasjedanjem je predsjedavao Monsinjor Zef Gaši, nadbiskup barski i predsjednik MBK

Na početku svečane svete Mise domaćin nadbiskup Barski Monsinjor Zef Gaši je pozdravio sve prisutne, a posebno uvaženog Apostolskog Nuncija i biskupe članove MBK.

Apostolski Nuncij se u svojoj propovijedi posebno dotakao značaja sv. Josipa za Crkvu i što nam danas konkretno može reći primjer sv. Josipa.

U prvoj liniji, istakao je nadbiskup D'Eriko, sv. Josip je pravedan čovjek koji ima povjerenja u Gospoda, on je ponizan ali i odgovoran. Apostoliski nuncij je poželio uspješan rad biskupima MBK, uz čestitanje imendana domaćinu, barskom nadbiskupu Monsinjoru Zef Gašiju.

Nadbiskup D'Eriko je prenio pozdrave Svetog Oca Pape Benedikta XVI svim prisutnima, saopšteno je “Vijestima” iz Nadbiskupije barske po okončanju zasjedanja MBK.

Galerija

Bonus video: