Herceg Novi gubi prepoznatljivost

U nekada autentičnim zdanjima dominiraju banke, sjedišta partija, neugledne prodavnice, prazni objekti i ruševine...
190 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2012. 21:25h

Korza više nema. Zjape prazne šipke. Novi je avetinjski pust. Nema kina, nema 'Boke'. Nema force i energije. Što su nam to učinjeli. Grade, dje si“, pita dramski umjetnik, Novljanin Stevan Koprivica.

Hercegnovskim centrom grada dominiraju banke i prostorije političkih partija, zbog čega grad gubi autentičnost i primorski izgled, što je u suprotnosti sa proklamovanom politikom unapređenja turizma i turističkog imidža.

Glavnu ulicu "krasi" i jedna kockarnica sa crnim staklima, koja kao da sugeriše da ulazite u mračni Had

U centru grada su neugledne prodavnice sa pretrpanim izlozima robom sumnjivog kvaliteta, među kojima prednjači ona sa kineskom robom. Čak ni prodajni objekti, uređeni po svjetskim standardima, ne mogu da poprave opšti loš utisak.

Zgrada u kojoj se nekada nalazila čuvena prodavnica obuće „Borovo”

Glavnim gradskim trgom dominira nekadašnja Robna kuća TP "Mješovito" koja godinama ne radi. Bez namjene, taj objekat djeluje sablasno. Zatvorena je i bivša prodavnica "Borovo", smještena u neobičnom polukružnom objektu.

U centru grada je i ruševina bivšeg hotela "Rudnik", sklona padu i opasnost za prolaznike. Nema više ni diskoteke "Teutina špilja", a park bivšeg hotela "Boka" u centru grada, poznat kao botanički vrt, najljepši i najraskošniji na istočnom Jadranu, sada je nedefinisani prazan prostor.

U glavnoj ulici je i mliječni restoran, vlasništvo "Vektra Boka", prije Drugog svjetskog rata ponos hercegnovskog ugostiteljstva, koji danas više izgleda kao kulisa za snimanje nekog socrealističkog filma. Glavnu ulicu "krasi" jedna kockarnica sa crnim staklima, koja kao da sugeriše da ulazite u mračni Had.

Centar zaposjedaju i stranke, koje tu iznajmljuju kancelarije

Iznajmljivanje prostora u glavnoj gradskoj ulici, u zavisnosti od veličine, košta od 2.000 do 3.000 eura

U centru grada nema, kao u Kotoru ili Dubrovniku, originalnih suvenirnica, male galerije su rijetkost, nema eksluzivnih ili specijalističkih restorana - svega što bi dalo dušu gradu. Dio glavne ulice u gradu zatrpan je parkiranim automobilima. Zbog njih je teško prići izlozima prodavnica, tim prije jer je trotoar uzak, a i njih često dobrim dijelom „zauzmu“ automobili.

Mandić: Spremni smo da razmotrimo i prihvatimp svaku sugestiju

Predsjednik Opštine Dejan Mandić, opravdavajući što lokalna vlast ne može da utiče na mijenjanje ponude i slike u tom dijelu grada, navodi da su vlasnici poslovnih prostora u centru grada uglavnom privatna lica.

Prvi čovjek grada ipak naglašava da su spremni da razmotre i prihvate svaku sugestiju i inicijativu koja bi doprinjela boljitku grada. On kaže da su do sada uređene brojne fasade u gradu, da se spremaju da taj posao koji vodi Agencija za izgradnju i razvoj grada nastave, i najavljuje uređenje skverova, autobuskih stajališta i pjaceta u gradu.

A iznajmljivanje prostora u glavnoj gradskoj ulici, u zavisnosti od veličine, košta od 2.000 do 3.000 eura. Političke partije, koje su najbrojniji zakupci, najam prostorije na drugom spratu u tom dijelu grada plaćaju od 400 do 600 eura. Tako ispada da politiku izgleda centra grada i njegove namjene diktiraju vlasnici prostora i cijene.

U toj, naizgled bezizlaznoj situaciji, ipak ima prostora za intervenciju opštinske vlasti i stručnjaka, koji bi znanjem i iskustvom mogli doprinjeti da turistička valorizacija centra grada bude znatno i finansijski isplativija od prostog ubiranja rente. Ali i da grad ponovo postane privlačno mjesto za Novljane i turiste i da život u njemu ne zamire sa zalaskom sunca.

Nedovoljne intervencije

Hercegnovski Stari grad i njegovo podgrađe su arhitektonsko-urbanističke i pejzažne cjeline koje bi trebalo s posebno pažnjom i senzitivnošću štititi.

Agencija za izgradnju i razvoj grada posljednjih nekoliko godina, u saradnji sa vlasnicima i zakupcima objekata i poslovnih prostora u gradu obnavlja fasade, pokušava da „malim“ intervencijama u prostoru oplemeni centar grada.

Posao vrijedan hvale i potreban, ali nedovoljan za oživljavanje grada. Mnogi se plaše da će za nekoliko godina grad biti manje ili više uređena ljuštura, bez života i ljudi.

Galerija

Bonus video: