"makaze" u zagoriču

Radunović: Isključili su nam struju zbog mitinga

Iz Elektrodistribucije saopšteno da je potrošačima u Holandskim sestrama isključena struja zbog duga
127 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2012. 08:27h

Stanari zgrada u Zagoriču popularnih Holandskih sestara, izgrađenih uz pomoć stranih donacija za potrebe socijalnih slučajeva, isključeni su sa elektromreže zbog neplaćenih računa.

Vojislav Bijelić rekao je da ne plaća račune za struju, jer je prethodni stanar ostavio dug od 640 eura.

"Uselio sam se u stan prije godinu i po. U stanu je prethodno živjela jedna baba a kad je umrla ostao je račun za struju od 640 eura. Iz Elektrodistribucije su kazali da ne mogu plaćati mjesečne račune dok ne isplatim dug", rekao je Bijelić, napomenuvši da je bilo i zaostalog duga za vodu.

U međuvremenu račun za struju je prešao 1.000 eura.

Bijelić je kazao da prima 120 eura penzije, da supruga ne radi, i da školuje tri đaka.

"Grijemo se i spremamo hranu na drva, a mjesečni račun za struju je 85 eura. Nije jasno kako toliko struje može da potroši zamrzivač, frižider, bojler i televizor. Prigovarali smo i žalili se nekoliko puta ali nije pomagalo. Isključivali su nas sa mreže nekoliko puta" rekao je Bijelić.

Snimili ga kamerom

Komšija iz susjedne zgrade, Branislav Radunović, smatra da je struja isključena jer je snimljen, kako kaže, kamerom na nedavno održanom mitingu.

Radunović je kazao da ima dva studenta, koji su morali odustati od studija jer nije mogao da ih dalje finansira.

"Vidjeli smo da nas snimaju kamerama i rekao sam da će nam narednih dana isključiti struju. Tako se i desilo. Kada smo rušili staru vlast imao sam devedest kilograma a sada sam dvadeset kilograma lakši. Glasali smo za bolji život. Više neću bolji nego gori život i to mi niko ne može zabraniti. Ne možemo da vjerujemo da je moguće nekome isključiti struju u 21. vijeku. U posljednje dvije godine deset ljudi je umrlo u kvartu od nemaštine. Možemo kazati da je to i zbog gladi, sjekirancije... ali glasali smo da živimo bolje. Glasaćemo ponovo ako nam oproste dug za struju i uplate po 20 hiljada eura", rekao je Radunović, napomenuvši da je struju ponovo sam prikopčao.

Radunović je kazao da su ekipe Elektrodistribucije i ranije gasile neplatišama struju i da su zbog toga pod sudskim sporom.

"Može li se isključiti struja ako smo pod sudskim sporom i moramo li plaćati zastarjele dugove", rekao je Radunović.

"Može li se isključiti struja ako smo pod sudskim sporom i moramo li plaćati zastarjele dugove"

On je napomenuo da su pojedine komšije pozajmile pare na kamatu da bi uplatili Elektrodistribuciji 25 odsto duga, a ostatak na dvadeset rata.

Dugovanja opterećuju budžet EPCG

Iz Elektrodistribucije je “Vijestima” saopšteno da 52 potrošača električne energije u objektima Holandske sestre u Zagoriču, nalaze se na nalogu za isključenje sa mreže zbog izuzetno visokih dugovanja koja se u prosjeku kreću od 600 do nekoliko hiljada eura.

"Podsjećamo, da je EPCG zbog dugovanja čija visina opterećuje budžet kompanije, pokrenula projekat povećanja naplate još u oktobru, o čemu je javnost i bila obavještavana u više navrata, od kada se u kontinuitetu sprovode isključenja potrošača koji imaju dug za električnu energiju. Potrošačima u pomenutim objektima koji imaju zaostali dug za električnu energiju, shodno Zakonu o energetici i Pravilniku o snabdijevanju električnom energijom, su još sredinom oktobra 2011. upućena pisma upozorenja pred isključenje. Međutim, kako upozorenja kod jednog broja potrošača nijesu rezultirala izmirenjem dugovanja, potrošači su shodno Zakonu o energetici isključeni sa mreže. Molimo, pomenute potrošače da dođu u kancelarije OJ Snabdijevanje, kako bi potpisali protokole za izmirenje dugovanja na više mjesečnih rata. S obzirom na okolnost da jedan broj potrošača u pomenutim objektima, ne priznaje dio duga koji su naslijedili od prethodnih korisnika stanova, napominjemo, da EPCG nije adresa za razgraničenje dugovanja, već problem naslijeđenog duga mogu riješiti vlasnik i prethodni korisnik stambene jedinice", navodi se u saopštenju.

Ručak spremao napolju

"Pržio sam meso na šporetu kada su isključili struju. Molio sam da je puste samo pet minuta da djeci ispržim ručak ali ništa nije pomagalo. Naljutio sam se i ispred zgrade naložio vatru. Donio sam dva bloka, rešetku, par dasaka i naložio. Ručak je brzo bio gotov. Dok su odlazili radnici Elektrodistribucije su kazali „naloži li Radunoviću...“. Živimo u zemlji gdje je potrošačka korpa 750 eura a moja penzija 120 eura. Nije valjda da sam ja kriv zbog toga", rekao je Radunović.

Galerija

Preporučujemo za Vas