Raspisan konkurs: Biće posla za 20 ljekara

Broj prijavljenih ljekara, kao i to da li su bili zainteresovani da rade u svim ponuđenim službama, znaće se po isteku konkursa
0 komentar(a)
Hitna pomoć, Foto: Luka Zeković
Hitna pomoć, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.03.2012. 02:28h

Iako je prije više od godinu saopšteno da Zavodu za hitnu medicinsku pomoć nedostaje 56 ljekara i da je potrebno taj kadrovski deficit prevazići, konkursom koji je raspisan prije tri dana predviđeno je zapošljavanje 20 doktora medicine, za 11 crnogorskih opština.

Konkursom, koji je otvoren do 27. marta, predviđeno je zapošljavanje ljekara u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici, Plavu, Kolašinu, Nikšiću,na Žabljaku, te Budvi, Kotoru i Herceg Novom.

Da li će to biti dovoljan broj ljekara da bi se pokrio deficit koji postoji u skoro svim službama te ustanove, direktor Zavoda Saša Stefanović juče u odgovorima “Vijesti” nije precizirao.

„Popunjavanje slobodnih radnih mjesta propisanih aktom o sistematizaciji radnih mjesta u Zavodu za HMP je u planu i vršiće se u skladu sa dobijenim saglasnostima od strane Ministarstva finansija“, naveo je Stefanović.

Broj prijavljenih ljekara, kao i to da li su bili zainteresovani da rade u svim ponuđenim službama, prema njegovim riječima, znaće se po isteku konkursa.

Stefanović je ranije više puta upozoravao je da je neophodno hitno riješiti problem nedostatka kadra u službama te ustanove na sjeveru, kao i u Baru, Ulcinju i Herceg Novom.

Broj prijavljenih ljekara, kao i to da li su bili zainteresovani da rade u svim ponuđenim službama, znaće se po isteku konkursa

On je u maju prošle godine obećao da će, “za oko 30 doktora koji su završili pripravnički staž i položili državni ispit, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, biti pružena prilika da svoja znanja koriste i stiču određena iskustva kroz rad u Zavodu.

Nedostaje i savremena oprema

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kao prioritet više puta je isticao zapošljavanje ljekara u službama hitne pomoći i pozivao kolege koji imaju završen pripravni straž da radni angažman počnu u toj ustanovi.

Trenutno upražnjenja mjesta uglavnom pokrivaju izabrani ljekari u svom slobodnom vremenu, radeći osnovni posao doktora u službi Hitne medicinske pomoći.

Osim ljekara, tim službama u većini opština godinama nedostaju nova, savremena oprema i vozila za transport pacijenata, jer su postojeća stara više decenija.

Stefanović je u više navrata najavljivao da će se taj problem intezivirati i postepeno riješavati u naredne dvije godine, nabavkom savremenije opreme i novih reamobila.

Bonus video: