U holu beranske Gimnazije portret Martina Lutera Kinga

U beranskoj Gimnaziji učenici performansom obilježili Dan eliminacije rasne diskriminacije
0 komentar(a)
Luter King, Berane, gimnazija, Foto: Rabrenović
Luter King, Berane, gimnazija, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 21.03.2012. 18:02h

Grupa učenika beranske Gimnazije je, obilježavajući Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije, u holu ove obrazovne ustanove izvela zanimljiv performans, naslikavši veliki potret borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga.

Performans su pripremili učenici Boško Pantović i Stefan Rabrenović, uz pomoć svojih prijatelja, takođe učenika Gimanzije, Andree Rugovac, Amine Mrkulić, Stefana Šćekića i Alana Adrovića.

Portret na platnu veličine dva puta dva metra ostaće da krasi hol Gimnazije.

Pantović i Rabrenović su, inače, članovi već poznate fejsbuk grupe “Uljepšajmo grad”, sa kojom su do sada naslikali veliki broj murala na zidinama stadiona malih sportova i pasažima zgrada, čime su privukli značajnu pažnju i simpatije sugrađana.

Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila za praznik 1966. godine, čime je uputila poziv svim zajednicama širom svijeta da povećaju svoje napore u cilju eliminacije svih negativnih oblika vezanih za ovu pojavu.

Učenici koji su izveli performans u beranskoj Gimnaziji ističu da su se trudili da na ovaj način pokažu da i Crna Gora, kao zemlja koja teži evropskim integracijama, u prvi plan treba da stavi prava čovjeka na slobodu i jednakost, bez obzira na bilo kakvu posebnost, i da garantuje isti status svim svojim građanima.

Bonus video: