Rat u sudstvu: Ne može biti jedna zemlja, a dva gospodara

“Samo prati proces 'Zavala' i sve će ti biti jasno”, kazao je veoma dobro obaviješteni izvor na pitanje kakav je to sukob u vrhu crnogorskog sudstva
155 pregleda 0 komentar(a)
Medenica, Čarapić, Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Medenica, Čarapić, Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.03.2012. 08:29h

“Samo prati proces 'Zavala' i sve će ti biti jasno”, kazao je veoma dobro obaviješteni izvor na postavljeno pitanje da kaže kakav je to sukob u vrhu crnogorskog sudstva između Vrhovnog suda i Apelacionog suda, odnosno Vesne Medenice i Svetlane Vujanović. Zapravo, htio je da odgovore potražimo u tom pravcu.

Iako ovaj izvor ne prati suđenje u sudnici Višeg suda u Podgorici, ne treba imati ni trunke dileme da je o svemu veoma dobro obaviješten. Ako ne iz prve ruke, a ono iz prve do prve ruke.

Javnosti je malo poznato kako je teško sudiji Valentini Pavličić, koja kao pojedinac, sudi ovaj proces u velikoj sudnici Višeg suda. Radi se o složenom predmetu sa velikim brojem okrivljenih i njihovih branilaca advokata u ovom predmetu, ukupno 30. Mora da kontroliše i usmjerava suđenje, izvodi dokaze, daje i oduzima riječ tužiocu, punomoćniku Opštine Budva, advokatima odbrane i okrivljenim.

Ponekad se dešava da istovremeno uglas govore dva i više advokata, što joj ometa koncentraciju. Zato opominje nekad usmeno, a nekad i na sudski zapisnik.

Advokati sa istančanim osjećajem koriste svoje cake iz bogatog repertoara da je “ometu” i tako odugovlače sudski proces.

Pavlićić često podigne glas

Zato se često u sudnici može čuti njen povišen glas kako opominje advokate riječima: “Nisam vam dala riječ, sjedi dole”. Ipak, iako je zvanično u upotrebi ijekavskog narečja crnogorski ili srpski jezik, ako neko hoće, sudija Pavličić ima uvijek spremne dvije riječi na ekavici: “sedi dole”, koje su rezervisane samo za beogradskog advokata Borivoja Borovića, branioca Rajka Kuljače, predsjednika Opštine Budva.

Advokati sa istančanim osjećajem koriste svoje cake iz bogatog repertoara da je “ometu” i tako odugovlače sudski proces

Sudija takve riječi upotrebljava uvijek kada Borović ustane bez njenog odobrenja da se uključi u raspravu.

Advokatu je to zasmetalo, pa je 13. marta zatražio njeno izuzeće, navodeći kao jedan od nekoliko razloga to što “sudija tokom cijelog dosadašnjeg sudskog postupka komentariše sva pitanja branilaca i okrivljenih prije nego što vještak ili svjedok odgovori na to pitanje, te upućivanje riječi “sedi dole” braniocima, smatra ne civilizacijskim.

Čak je jednom prilikom u neformalnom razgovoru i sam optuženi Dragan Marović kazao novinaru “Vijesti” da mu smeta to “sjedi dolje, jer kako je objasnio “nijesmo mi neka balavurdija, nego među optuženima ima veoma školovanih ljudi”.

Kad Marovići zacrtaju

U sudnici se zbog Zavale vodi tihi rat ili “trka s vremenom”. Sudija hoće da okonča suđenje koje je započeto 21. juna, a odbrana se dovija na razne načine da “razvodni” slučaj i da pritom sve to upakuje u zakonske okvire. Nije suđenje mnogo odmaklo.

Počelo je 21. juna, pa prekinuto 23. jer je odbrana tada tražila izuzeće sudije Pavličić i predsjednika Višeg suda u Podgorici Mušike Dujovića. Nakon što je Apelacioni sud 29. juna odbio zahtjeve, suđenje je potom nastavljeno 15. jula 2011.

Među optuženima u tom predmetu je Dragan Marović, brat Svetozara Marovića, potpredsjednika DPS-a, čija je pozicija u toj partiji makar malo poljuljana. Šta je to prevagnulo u vrhu države da tužilaštvu da “mig“ za to hapšenje krajem decembra 2010? Izvor “Vijesti” iz pravosuđa ima ovakvo objašnjenje.

“Marovići su u Budvi zacrtali, kao nešto nalik na koordinatni sistem, po dužini i širini i niko im ništa nije mogao, što se tiče unosnih poslova”, kaže ovaj izvor.

O sukobu se odavno govori

Medenici je i te kako stalo da se pravosnažno okončaju svi predmeti iz oblasti organizovanog kriminala, ratnih zločina i korupcije a “Zavala” je samo jedan od njih. Crnogorska vlada je nedavno donijela odluku o formiranju dviju radnih grupa za poglavlja 23 i 24, koja će biti prva na dnevnom redu pregovora o pristupanju Crne Gore EU, a riječ je o pravosuđu, ljudskim pravima i bezbjednosti.

Ukoliko bi, recimo Štefan File, evropski komesar za proširenje EU i šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Leopold Maurer tražili da im pokažemo pravosnažne presude iz oblasti organizovanog kriminala, Medenica ne bi imala čime da se pohvali. Veliki broj presuda iz oblasti organizovanog kriminala koje ukida Apelacioni sud Crne Gore, čiji je v.d. predsjednik Svetlana Vujanović, jesu zapravo ozbiljan udar na Vesnu Medenicu, koja je bila inicijator da se u Višim sudovima u Podgorici i Bijelom Polju formiraju specijalizovana odjeljenja za ta suđenja. Najnovija ukinuta oslobađajuća presuda iz oblasti organizovanog kriminala je u slučaju deportacije Muslimana i Srba iz Crne Gore.

A što da ne, ako se svako pridržava poslova iz svoje nadležnosti, bilo to kao predsjednik Apelacionog ili Vrhovnog suda Crne Gore

Veoma dobro obaviješteni izvor iz pravosuđa koji je škrt na riječima, na pitanje “Vijesti” da se o sukobu Medenice i Vujanović odavno govori u pravosudnim krugovima, ovako je prokomentarisao:

“Odavno ima među njima neki nesporazum, a šta je, ne pitam nikoga, jer me ne zanima. Ipak, postoji neki nesporazum”, kaže ovaj izvor koji dosta toga zna. Zatim uz osmijeh nastavlja: “To ti je kao u onoj narodnoj pjesmi “nit' je bilo, niti može biti, jedna zemlja, a dva gospodara, carevati oba ne možemo”.

Retoričko pitanje bi glasilo “da li obje carevati mogu”. A što da ne, ako se svako pridržava poslova iz svoje nadležnosti, bilo to kao predsjednik Apelacionog ili Vrhovnog suda Crne Gore.

Do kraja juna zatražila je Medenica od sudija podgoričkog Višeg suda da završe započete predmete iz oblasti organizovanog kriminala, kao i sve iz prošle godine.

Jedan od posebno važnih predmeta je suđenje optuženima za ubistvo policijskog funkcionera MUP-a Crne Gore Slavoljuba Šćekića, kojima će suđenje, po treći put, početi 29. marta.

U septembru prošle godine u medijima je predstavljeno da je sudija u tom predmetu Slavka Vukčević napravila grešku.

Međutim, ona je donijela rješenje kojim je objasnila da je riječ o tehničkoj grešci. Apelacioni sud je u januaru ove godine potvrdio oslobađajući dio, dok je u osuđujućem dijelu, ukinuo i vratio na ponovno suđenje.

Izvor “Vijesti” navodi da je Medenica bila za opciju da se ovaj predmet dodijeli sudiji Vukčević, a na preporuku jednog bivšeg sudije Apelacionog suda.

Bonus video: