Goran Stanković zaslužio nagradu, a dobio progon

Država kao da je uradila sve da policajcima više ne pada na pamet da govore istinu, smatra Tea Gorjanc - Prelević
123 pregleda 0 komentar(a)
Goran Stanković, Foto: Luka Zeković
Goran Stanković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.03.2012. 09:28h

Država je bila dužna da zaštiti bivšeg policajca Gorana Stankovića od bilo kakvog vida odmazde i ugrožavanja nakon što je svjedočio o prebijanju pokojnog Aleksandra Pejanovića u betonjerci, ocijenila je direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc - Prelević.

Umjesto da postupi po međunarodnim standardima, država kao da je uradila sve da policajcima više ne pada na pamet da govore istinu, smatra Gorjanc - Prelević.

“Država je dužna ne samo da obezbijedi efikasno istraživanje i kažnjavanje slučajeva zlostavljanja, kao što je slučaj Aleksandra Pejanovića, već i da ohrabri svjedoke u takvim slučajevima i obezbijedi da se oni zaštite od bilo kakvog ugrožavanja ili odmazde.

Međutim, u slučaju Stankovića kao da je urađeno sve da više nikada nijednom policajcu ne padne napamet da časno svjedoči i doprinese ostvarenju pravde”, ocijenila je.

Ona smatra da je zbog toga veoma važno da se novi direktor Uprave policije Božidar Vuksanović na odgovarajući način pobrine za svog “zviždača” i tako ohrabri sve buduće službenike da prijave kolege koji krše temeljna profesionalna i ljudska načela.

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković pozvao je Vuksanovića da zaposli Stankovića, koji je morao da napusti službu nakon svjedočenja da je sada pokojni Pejanović prebijen u betonjerci.

Iz Uprave policije (UP) protekla dva dana nijesu odgovorili da li su i na koji način spremni da pomognu Stankoviću

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: