Očistimo svijet: Učestvujte u globalnoj akciji čišćenja smeća

Akcija je globalna, pa će jednodnevne akcije planirane za 2012. pod nazivom “Očistimo svijet” biti organizovane od marta do septembra u preko 70 država svijeta
0 komentar(a)
Smeće, Foto: Boris Pejović
Smeće, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.03.2012. 09:25h

Planinarski savez Crne Gore pridružiće se 24. marta akciji “Očistimo Balkan za jedan dan”, a u pomoć pozvaće sva planinarska društva, nevladine organizacije i zainteresovane građane da daju svoj doprinos.

Kako je “Vijestima” kazao sekretar PSCG Pavle Bandović, Crna Gora će se prvi put uključiti u akciju, ali se nada da će ona u narednim godinama postati tradicionalna.

“Pozivamo sve zainteresovane da u subotu daju doprinos sakupljajući bar otpad oko svojih domova, u svojim ulicama i naseljima. Koliko je ova akcija uzela maha u nekim od zemalja Evrope govori i činjenica da je 2010. godine u Estoniji gdje je u čišćenju divljih deponija učestvovalo 50 hiljada ljudi”, kazao je on.

Na pitanje kolikom se odzivu građana nada, Bandović je kazao da prije svega računa na planinarska društva, ali i da se nada da će građani prepoznati značaj te akcije. On je dodao da su se ove godine kasno organizovali, pa će aktivnosti planinarskih društava biti usmjerene na čišćenje planinarskih staza.

“Prepustićemo klubovima da odluče koje će djelove Crne Gore čistiti, a nadamo se da će naredne godine akcija biti podržana na nacionalnom nivou”, poručio je on.

Akcija “Očistimo Crnu Goru u jednom danu” koju je 2010. godine najavilo nekadašnje ”Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine u saradnji sa nekoliko NVO nikada nije organizovana.

U planu je tada bilo učešće oko 60 hiljada građana koji je trebalo da se uključe vikendom i van radnog vremena. Akciju čišćenja u jednom danu među prvima su organizovali Estonci i Slovenci, a nakon što se pokazala kao uspješna organizovana u još 17 zemalja.

Akcija je postala globalna, pa će jednodnevne akcije planirane za 2012. pod nazivom “Očistimo svijet” biti organizovane od marta do septembra u preko 70 država svijeta.

Slovenci su 2010. u akciji "Očistimo Sloveniju za jedan dan" očistili 15 hiljada tona otpada, a učestvovalo je 270.000 volontera ili 15 posto stanovništva.

U Srbiji je akcija provedena u junu prošle godine, kada je očišćeno 150.000 metara kubnih površine, a uključilo se skoro 290.000 volontera.

Bonus video: