Sukob Vujanović i Medenica: Zavala prelila čašu

Fukcionisanje između dva suda nije na nivou koji iziskuju ove dvije pravosudne institucije
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 05:28h

Više od godinu traje profesionalni nesporazum između Vrhovnog suda Crne Gore i Apelacionog, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora. Pukotina, jaz, profesionalno nerazumijevanje, ili kako god to nazvali, fukcionisanje nije na zavidnom nivou koji iziskuju ove dvije pravosudne institucije.

Sve je počelo prošle godine kada je na kolegijumu sudija Vrhovnog i Apelacionog suda, Radule Kojović, sudija Vrhovnog suda uputio kritiku na račun presuda Apelacionog suda, ocjenjujući ih, kako je kazao naš izvor, da su nepismene, te da sudije pažljivo ne čitaju presude viših sudova.

Od tada je nastao profesionalni jaz između ova dva suda. Uslijedila je prepiska između ovih sudova, kako se to sudskom terminologijom zove, podnescima. Kritika sudije Kojovića, bila ona opravdana ili ne, otišla je predaleko.

Čak toliko, da makar jedan izvjestan period nije komunicirao ni sa svojim kumom Zoranom Smolovićem, sudijom Apelacionog suda. To kao da je bila uvertira za ono što je uslijedilo.

Predmet “Zavala” bila je ona tačka koja je dodatno napravila pukotinu između ova dva suda. Hapšenje Dragana Marovića, brata Svetozara Marovića, potpredsjednika DPS-a, izazov je, kako pravni, tako i politički. Posebno kada je na red došlo produženje pritvora polovinom aprila 2011.

Odbrana je otvoreno ukazivala da zakonski razlozi nikako nijesu mogli dovesti do produživanja pritvora, citirajući zakonom propisanu kaznu za djelo za koje su osumnjičeni.

Određenu ulogu u produženju pritvora ima i Vrhovni sud, a kasnije se prilikom ukidanja uključio Ustavni sud.

Dakle, sa jedne strane Vesna Medenica, predsjednik Vrhovnog suda, te sudije ustavnog, koje prema važećem Ustavu Crne Gore, predlaže suprug Svetlane Vujanović, sudija Apelacionog suda, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. U javnosti važi mišljenje da je Medenica personifikacija politike bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: