Lukšić: Moramo preispitati stavove prema LGBT

"Gradimo i promovišemo društveni ambijent koji nosi snažnu poruku da Crna Gora jeste i ostaje prostor međusobnog razumijevanja, mjesto dijaloga i povjerenje”
0 komentar(a)
LGBT konferencija, Budva, Foto: Vuk Lajović
LGBT konferencija, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.03.2012. 14:08h

Premijer Igor Lukšić izjavio je da niko u Crnoj Gori ne smije da živi u strahu, niti da se skriva, bez obzira gdje živi, bez obzira na starost, pol, seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Otvarajući konferenciju „Zajedno protiv diskriminacije“, Lukšić je kazao da moramo biti svjesni potrebe stalnog preispitivanja dominantnih društvenih stavova i suočavanja sa stereotipima i predrasudama usmjerenih protiv LGBT osoba.

"Crna Gora će i nadalje biti otvorena i posvećena primjeni demokratskih principa i obezbjeđivanju pravde i jednakosti za sve. Činjenica da su napori i rezultati aktivnosti u ovoj oblasti koje smo preduzeli u proteklom periodu prepoznati, ne samo po kratkom roku u kome su ostvareni, već i po kvalitetu koji je ostvaren na polju zaštite od bilo kog oblika diskriminacije, daje nam podsticaja da radimo i više i bolje.

Naša orijentacija je da nastavimo sa unaprjeđenjem i monitoringom započetih procesa i stvaranjem prostora za realizaciju novih projekata. Želimo da konkretne akcije koje se od nas očekuju budu u skladu sa stvarnim potrebama kako zajednice tako i pojedinca. To je jedini ispravan put koji će nas dovesti do krajnjeg cilja – stvaranja društvenog ambijenta u kojem je osobama drugačije seksualne orijentacije obezbijeđena puna pravna zaštita i socijalna inkluzija", kazao je Lukšić.

On je naglasio da "gradimo i promovišemo društveni ambijent koji nosi snažnu poruku da Crna Gora jeste i ostaje prostor međusobnog razumijevanja, mjesto dijaloga i povjerenje”.

"Takav društveni ambijent utemeljen je i na zajedničkim aktivnostina i partnerskom odnosu Vlade i civilnog sektora koje daje značajnu podršku kreiranju i sprovođenje antidiskriminatorske politike i prakse u Crnoj Gori. Jačanje kapacitete kojim osiguravamo poštovanje ljudskih prava i promovišemo toleranciju u svim segmentima drustva, obezbjeđujući istovremeno visok stepen njegove otvorenosti za dijalog o svim pitanjima, prioritet je kojem ostajemo posvećeni i u budućnosti.

Stoga, kao što nas je i Komitet ministara podsjetio, kulturne, tradicionalne i religijske vrijednosti ili pravila „dominantne kulture“ ne smiju da budu zloupotrijebljene da bi se opravdao govor mržnje ili bilo koji oblik diskriminacije, prema bilo kom segmentu društva. Crna Gora je odlučna da stvara uslove da u društvu koje je utemeljeno na univerzalnim vrijednostima naši građani, bez razlike ko su i odakle dolaze, imaju iste mogućnosti da u potpunosti iskažu svoje potencijale, žive bolje i kvalitetnije u kompleksnom okruženju prepunom izazova", naglaiso je Lukšić.

Vicepremijerka hrvatske Vlade Milanka Opačić ocijenila je da "koliko je jak naslabiji član zajednice vidi stupanj demokratije i razvoj jedne zemlje".

"Odnos prema manjinskim zajednicama, prema onima koji su manje zaštićeni u stvari. Moramo graditi zemlje u kojima ima mjesta za sve, i one koji su po bilo kojoj osnovi različtiti. Za njh i sve nas ima mjesta i moramo graditi društvo koje će podupirati ta prava, a ne gaziti po njima", naglasila je Opačić.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Kosova Hajredin Kuči ocijenio je da je Kosovo uz dobro rukovodstvo, sjajnu mađunarodnu saradnju i čistu ljudsku volju, uspjelo da izbjegne ono što je mogla da postane nesreća toga društva - diskriminacija nad mnoguim manjinskim grupama..

"Zato smo dokazali da narod koji je trpio diskriminaciju decenijama, može da zaista postane sjajan partner u borbi protiv diskriminacije", naglaiso je Kuči.

Međunarodna konferencija o pravima seksualnih manjina organizovala je Vlada Vlada Crne Gore, pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade, uz podršku Međunarodne akademske konferencije „Pravda na Balkanu: Jednakost za seksualne manjine“, Odsjeka za sociologiju švedskog Univeriteta Lund, Instituta Vilijams Pravnog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji, Los Anđeles (UCLA), SAD, i Evropske komisije za prava seksualne orijentacije (ECSOL).

Bonus video: