Na Zavali bez novih kvadrata

Samo od naplate komunalija po osnovu krovnih terasa, Opština bi trebalo da od investitora inkasira oko 1,5 miliona eura
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2012. 19:30h

Opština Budva raspisala je programski zadatak za izradu izmjena i dopuna Urbanističkog projekta „Turistički kompleks Zavala“, kojim se, kako tvrde, stvaraju planske mogućnosti da se napokon poslije četiri godine završi apartmansko-turistički kompleks „ Astra Montenegro“.

Upravo je novi investitor, grupa kupaca vila okupljenih oko udruženja AMIA, koji su ujedno i kupili izvođača radova „Monterra Montenegro“, podnijeli zahtjev Ministarstvu održivog razvoja, te opštinskom Sekretarijatu za prostorno planiranje, da se izvrše izmjene postojećeg planskog dokumenta, prije svega u pogledu saobarćajnih rješenja, garaže te krovnih terasa izgrađenih na vilama.

Urbanistički projekat obuhvata dvije zone i to zonu “A” sa 32.000 kvadrata u kojoj je predviđena izgradnja vila sa suterenom, prizemljem, spratom i potkrovljem.

Imajući u vidu da prostor Zavale obuhvata oko 10 hektara, urbanističkim projektom izgradnja je planirana na šest hektara, dok su se graditelji obavezali da zadrže četiri hektara zelene površine. Urbanistički projekat obuhvata dvije zone i to zonu “A” sa 32.000 kvadrata u kojoj je predviđena izgradnja vila sa suterenom, prizemljem, spratom i potkrovljem.

U zoni “B” koja je na 61.500 kvadrata, obrađivači su predvidjeli izgradnju dva hotela. Upravo izmjene i dopune ovog planskog dokumenta prije svega se odnose na zonu „A“, gdje je gradilište „Astra Montenegro“, a kojim kako su pojasnili u Opštini nije predviđena „izgradnja nijednog novog kvadratnog metra stambenog prostora“.

“Izmjenama planskog dokumenta stvaraju se mogućnosti da se završi ovaj projekat, a Opština će sa svoje strane uspjeti da kroz obračun novih komunalija ubere značajan novac”, saopšteno je „Vijestima“.

Betoniranje uništilo Zavalu

Činjenica da je betoniranje Zavale potpuno uništilo prostor, te izgrađenih gotovo 40 vila pojelo zelenilo. Upravo ovim programskim zadatkom namjera je da se cijeli prostor od četiri hektara oplemeni i napravi zaista luksuznim, kako je to ruski „Miraks“ zdušno najavljivao, kada je započinjao projekat.

Samo od naplate komunalija po osnovu krovnih terasa, Opština bi trebalo da od investitora inkasira oko 1,5 miliona eura.

Samo od naplate komunalija po osnovu krovnih terasa, Opština bi trebalo da od investitora inkasira oko 1,5 miliona eura.

“Analizom i valorizacijom izvedenih sadržaja na terenu ispitati mogućnost za podizanje nivoa kvaliteta ponude, posebno u smislu ambijentalnog uklapanja sa sadržajima koji su izgrađeni u prvoj fazi. Potrebno je pristupiti urbanoj rekonstrukciji prostora. Razmotriti mogućnost obogaćivanja sadržaja u cilju ostvarenja višeg kvaliteta kompleksa, predvidjeti komplementarne sadržaje uslužnih djelatnosti, uklopljene sa postojećim sadržajima, ambijentom i pejsažem. Posebno planirati uređene prostore sa javnim pješačkim stazama, vidikovcima, trim stazama, sportskim terenima, bazenima, biciklističkim stazama, kao i parking prostor odgovarajućeg kapaciteta shodno namjeni prostora”, navodi se u programskom zadatku.

Staza se uveliko uređuje

U iščekivanju donošenja novog planskog dokumenta “AMIA” i “Monterra” započeli su uređenje pješačke staze od hotela “Park” kroz apartmansko naselje “Astra Montenegro”, koja je proteklih godina bila praktično urušena.

Radove, koje kako su saopštili, izvode o svom trošku, završiće do 1. juna, pred početak glavne turističke sezone, upravo u vrijeme kada je ova najfrekvetnija pješačka staza potrebna gostima koji namjeravaju da iz Budve idu do Bečića i obratno.

Ujedno sa uređenjem staze, započeta je i izgradnja velike garaže za naselje tik uz jadransku magistralu, za šta investitor ima dozvolu koju mu je je prije dvije godine dalo resorno ministarstvo.

Galerija

Bonus video: