Mreža zdravstvenih ustanova ne funkcioniše, privatnici optužuju državu

Svi potpisivači ugovora sa Fondom, koje su "Vijesti" kontaktirale kazali su da nijesu zadovoljni funkcionisanjem mreže
155 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2012. 08:37h

Prepreke koje su krajem prošle godine stale na put slanju pacijenata iz javnih u privatne zdravstvene ustanove u okviru Mreže, još nijesu uklonjenje, jer većina privatnih ordinacija i dalje čeka na pacijente sa potvrdama iz javnih ustanova.

Tako kod privatnika sa kojima je Fond za zdravstveno osiguranje u novembru potpisao ugovore nijesu dolazili pacijenti za kardiološke preglede, fizikalnu terapiju, RTG i ultrazvučnu dijagnostiku, jer takve potvrde u Kliničkom centru nijesu izdavali.

Uspostavljanjem Mreže utvrđeno je da se svi pacijenti koji u roku od 30 dana ne mogu da dobiju uslugu u javnim ustanovama, uz potrvdu koju im izda ta ustanova, upute kod privatnika o trošku države

Svi potpisivači ugovora sa Fondom, koje su "Vijesti" kontaktirale kazali su da nijesu zadovoljni funkcionisanjem mreže, i dovode u pitanje opravdanost njenog uspostavljanja ako za četiri mjeseca nije upućen niti jedan pacijent.

"Ovo najviše pogađa pacijente koji čekaju na preglede, a čeka se i do dva mjeseca", tvrdi dr Ognjen Novosel, iz ordinacije "Novosel - Novocard".

Iz "Kodre" koja je dobila najviše posla, kratko su kazali da su do sada imali samo pacijente sa uputom za vantjelesnu oplodnju, dok ostalih pregleda o trošku države nije bilo.

Uspostavljanjem Mreže utvrđeno je da se svi pacijenti koji u roku od 30 dana ne mogu da dobiju uslugu u javnim ustanovama, uz potrvdu koju im izda ta ustanova, upute kod privatnika o trošku države.

Direktor Poliklinike Kliničkog centra Crne Gore dr Vladimir Vujović kazao je "Vijestima" da ta ustanova već skoro dva mjeseca izdaje potvrde pacijentima koji čekaju duže od 30 dana na prvi preglede određenih specijalističkih grana.

"Do sada su za prvi pregled kod očnog ljekara izdate 303 potvrde. Za ostale prve specijalsitičke preglede nije bilo zahtjeva za izdavanje potvrda, jer se zakazuju unutar 30 dana. Do sada u Poliklinici nismo dobili nijednu žalbu zbog nemogućnosti dobijanja potvrda za prvi pregled u privatnoj ambulanti", naglašava Vujović.

On objašnjava da se menadžmentu i zaštitniku prava pacijenata Kliničkog centra nije žalio nijedan pacijent zbog neizdavanja potvrda.

Fond: Počelo izdavanje potvrda, ali za određene djelatnosti

I iz Fonda za zdravstveno osiguranje su kazali da je, nakon početnih "administrativnih problema", početkom 2012. godine KCCG je počeo sa izdavanjem potvrda, ali opet samo za određene djelatnosti.

Portparol Amer Ramusović kaže da su se do sada izdavale potvrde za oftalmološke usluge.

“Kod privatne zdravstvene ustanove 'Lens' pružene su ukupno 52 usluge, odnosno 47 prvih i pet kontrolnih pregleda, dok je u ustanovi 'Dr Radojević' pruženo 138 prvih pregleda", kaže Ramusović.

Amer Ramusović

On objašnjava da, s obzirom da beranska bolnica nema stalno zaposlenog specijalistu oftalmologa, za ostvarivanje zdravstvenih usluga osiguranicima iz Berana, Andrijevice, Plava i Rožaja, koji se upućuju u Beransku bolnicu, nije potrebno da uz uputnicu od izabranog doktora, imaju i ovu potvrdu.

“Kod privatne zdravstvene ustanove 'Dr Lutovac' pruženo je ukupno 1.517 usluga, odnosno 1.306 prvih i 211 kontrolnih pregleda kaže on.

Takođe, pacijenti su dobili usluge vantjelesne oplodnje od novembra prošle godine, kada su zaključeni ugovori.

Za pružanje usluga vantjelesne oplodnje, zaključeni su ugovori sa privatnim ustanovama Kodra, Life i Ars Medica

U novembru prošle godine Fond je skoplio ugovore sa privatnim ordinacijama o pružanju usluga crnogorskim osigurnanicima, ukoliko je čekanje na preglede duže od 30 dana.

U Podgorici, za oblast kardiologije zaduženi su bolnica "Kodra" i ustanova "Novocard Novosel". Kod oftalmologa osiguranici se upućuju u "Dr Radojević" i "Lens" dok ultrazvučnu dijagnostiku mogu uraditi na Poliklinici "Filipović" i u "Eho dijagnostik-u". RTG dijagnostiku je dobila Poliklinika "Filipović" i Bolnica "Kodra" dok je za fizikalnu medicinu zadužena bolnica "Kodra" i "Spa Medica".

U Beranama su ugovori potpisani sa ustanovama "Medical company dr Savka Šabotić" za internu medicinu i "Dr Lutovac" za oftalmologiju.

Za pružanje usluga vantjelesne oplodnje, zaključeni su ugovori sa privatnim ustanovama "Kodra", "Life" i "Ars Medica", dok je za hiperbaričnu medicinu zadužena "Anea HBO Medical" iz Budve.

O trošku države tri pokušaja vantjelesne

Ramusović je podsjetio da je nedavnom izmjenom i dopunom Zakona o zdravstvenom osiguranju, omogućeno da parovi o trošku države imaju pravo na tri pokušaja vantjelesne oplodnje.

"Na inicijativu Fonda predloženo je povećanje broja postupaka. Da bi, zbog velikog broja bračnih parova koji imaju potrebu za tim oblikom zdravstvene zaštite, olakšao ostvarivanje vantjelesne oplodnje, Fond je prošle godine zaključio ugovore sa tri privatne zdravstvene ustanove, u kojima osiguranici obavljaju postupke vantjelesne oplodnje na teret sredstava Fonda", kaže Ramusović.

Galerija

Bonus video: