Budva: Stezanje kaiša u lokalnoj upravi tek od marta

Lokalno rukovodstavo prihvatilo je sugestiju Vlade, te odlučilo da smanji zarade zaposlenima za oko 20 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2012. 05:28h

Zaposleni u budvanskoj lokalnoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama koji se finansiraju iz budžeta, mogu do marta slobodno da odahnu, jer će Sekretarijat za finansije januarsku i februarsku zaradu zaračanavati po staroj minimalnoj cijeni rada, odnosno neće biti umanjenje za petinu, kako je ranije najavljeno.

U “godini stezanja kaiša” lokalno rukovodstavo prihvatilo je sugestiju Vlade, te odlučilo da smanji zarade zaposlenima za oko 20 odsto, odnosno da dosadašnju cijenu rada od 85 eura, smanji na 68. I dok je Ministarstvo finansija insistiralo da se cijena svede na čak 55 eura, koliko važi za državnu birokratiju, Budva je, ipak, odlučila da ne primijeni toliki „udar na džep zaposlenih“.

Iako se očekivalo da će platne liste za januarsku platu, koje se sada pripremaju, biti obračunate po novim cijenama rada, rukovodstvo Opštine je, ipak, odlučilo da tek od martovske plate bude primijenjen novi cjenovnik rada.

Plate da idu još niže

Upravo radnici Opštine nekada su bili najbolje plaćeni opštinski činovnici u Crnoj Gori, jer je cijena rada bila 100 eura, čak duplo više nego u državnim službama. Međutim, u naletu ekonomske krize, Opština je bila prinuđena da prije dvije godine smanji minimalnu cijenu na 85 eura.

Predlog da plate moraju da idu još niže lično je ministar finansija Milorad Katnić početkom decembra prošle godine, kada je bio u radnoj posjeti Budvi, predočio gradonačelniku Lazaru Rađenoviću. Snižavanjem plata za petinu, Opština će na godišnjem nivou da uštedi oko 1,5 miliona eura.

Predlog da plate moraju da idu još niže lično je ministar finansija Milorad Katnić početkom decembra prošle godine

“Ovu godinu najavljujemo kao godinu nastavka sanacija problema i predanog rada na kvalitetnom upravljanju dugom i smanjenju svih operativnih troškova. U tom kontekstu je donijet i glavni dokument, budžet za 2012, koji predviđa precizno smanjenje svih operativnih troškova. U tom pravcu ćemo na vrlo pažljiv i fin način pristupiti smanjenu zarada zaposlenih u oragnima uprave Opštine Budva i svim javnim preduzećima. Za ovakav čin nas je upozorila i Vlada, ali je zaista on i naša interna potreba, tako smo vrlo odlučni da pristupimo takvoj odluci u cilju i ubjeđenju da stvorimo ambijent kako bi plate radnicima bile redovne u narednom periodu. Čak iako one u određenom, vrlo ograničenom periodu budu niže, ali trudićemo se da svi oni koji su vrlo efikasni u izvršavanju svojih zadataka najmanje osjete ovakav restriktivni potez. Intenzivno smo razgovarali sa sindikatima. Istina, u Budvi je potrošačka korpa sigurno najveća u Crnoj Gori, pa ćemo se zato truditi da naši prosjeci budu građani na bazi te potrebe, a ne na bazi nekog prosjeka u Crnoj Gori”, kazao je nedavno Rađenović, najavljujući mjere štednje.

Opština bi trebalo već naredne sedmice da isplati januarske zarade zaposlenima u lokalnoj samoupravi, te da izmiri pojedinim ustanovama i zaostalu decembarsku zaradu, koja im je ostala dužna.

Rađenović najmanju, Kankaraš najveću platu

Iako je prvi čovjek Budve, uprkos svim nedaćama i dalje najbogatijeg primorskog grada, Lazar Rađenović ipak ima najnižu platu u odnosu na ostale gradonačelnike duž obale.

I Dok je Rađenoviću, može se slobodno reći, skromna mjesečna zarada od 1179.67, dotle njegov kolega iz susjednog Tivta Miodrag – Dragan Kankaraš može da se pohvali navišom zaradom, jer mjesečno, kao predsjednik najmanje bokeške opštine, prima 1.600 eura. Ni gradonačelnica Kotora Marija Ćatović ne može se baš dičiti visokim primanjima.

Njena zarada je nešto neznatno veća od Rađenovićeve i iznosi 1194.94, za razliku od predsjednika opštine Bar i Herceg Novi, Žarka Pavićevića i Dejana Mandića, čija su primanja više nego solidna i iznose 1.550, odnosno 1433.45 eura.

Bonus video: