PzP: Zeleni pojas u Šušanju sve više postaje beton

Tufegdžić je naglasio da je ”golim okom vidljivo da u Zelenom pojasu brojni objekti ne ispunjavaju bezbjednosne standarde”
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2012. 19:14h

Barski odbor PZP-a prozvao je lokalnu vlast da ne vodi računa o prostoru Zelenog pojasa u MZ Šušanj.

U saopštenju koje je potpisao Dragan Tufegdžić, član OO PZP Bar, ukazao je da je “zbog razvoja situacije na terenu vrlo vjerovatno da ovaj dio opštine uskoro promijeni ime u ’Betonski pojas’”.

“Svim Baranima je u sjećanju netaknuta priroda prostora od Šušanjske do Crvene plaže, ispod i iznad magistrale, sa malim, čistim plažama, a sada, ako prošetate tamo, neka vas ne iznenade zgrade i bageri koji kopaju. Ne znamo ko gradi i da li je sve po zakonu-neka to utvrde inspekcijske službe - ali i da jeste, ispada kao da je država donijela plan da Zeleni pojas postane ’betonski’, kazao je Tufegdžić.

On se zapitao u čijem interesu može biti betoniranje plaža i gomilanje apartmana u Zelenom pojasu, kada je, prema Vladinim planovima, “ovdje planirana gradnja hotela”.

Procvjetala divlja gradnja

Divlja gradnja je tu, kako je kazao, procvjetala od početka zabrane i prijetnji da je svaka izgradnja bez dozvole krivično djelo, a “može se pretpostaviti da je ta priča samo podigla cijenu koruptivnim radnjama za koje je investitor morao da plati”.

“U PzP-u smo ubijeđeni da će se u ovoj oblasti sila zakona i snaga pravne države pokazati samo na običnom građaninu koji pokušava da skrpi krov nad glavom svojoj porodici, a ne na nekoj krupnoj ribi, kaže, uglednom biznismenu-investitoru”, ističe se u saopštenju PzP-a.

Tufegdžić je naglasio da je ”golim okom vidljivo da u Zelenom pojasu brojni objekti ne ispunjavaju bezbjednosne standarde”

Tufegdžić je naglasio da je ”golim okom vidljivo da u Zelenom pojasu brojni objekti ne ispunjavaju bezbjednosne standarde”. On je rekao da je tamo zemljište na kome se radilo “velikim dijelom glinovito i erozivno”, te da se borova šuma svakodnevno siječe “i za koju godinu je neće ni biti”.

“Prilikom izrade DUP-a ’Zeleni pojas’ urbanizam je premjerio realno stanje na terenu, na osnovu čega su obrađivači uradili ovaj plan. S druge strane, podaci katastra se ne podudaraju sa tim podacima. Katastar je od sedamdesetih godina radio premjer sa pantljikama, bez odgovarajuće geodetske opreme, pa su samim tim odstupanja velika. Kada vlasnik hoće da izmjeri svoju parcelu, sa podacima koje ima katastar to je nemoguće, jer dolazi do pomjeranja parcela i po pet do šest metara i nastaje problem zbog ulaska u drugu parcelu. Vlasnik tada mora da se dogovara sa komšijama, da jedni drugima daju saglasnost i tako u nedogled”, istiće se u saopštenju barskog PZP-a.

Kontrolišu vladine službe

Povodom prozivki PZP-a oko situacije u Zelenom pojasu, iz lokalne uprave su „Vijestima“ ukazali da su za inspekcijski nadzor na tom potezu zadužene resorne vladine službe, kao i da se u tom dijelu opštine prepliće nekoliko planskih dokumenata.

“Za prostor u Zelenom pojasu ispod magistale Vlada je donijela državnu studiju lokacije Ratac-Zeleni pojas, a u zahvatu tog plana do sada je izdata samo jedna građevinska dozvola. Prostor iznad magistrale, a ispod pruge, od bivšeg restorana ’Srbija’ za sada nije pokriven adekvatnim planskim dokumentom i tu su radovi izvođeni bez građevinske dozvole. DUP ’Zeleni pojas’ se odnosi na prostor iznad pruge”, rečeno je „Vijestima“ iz opštinske administracije.

Stanje na terenu u Zelenom pojasu, kako je rečeno, kontroliše država preko resornog ministarstva, odnosno građevinske inspekcije preko sektora za inspekcijski nadzor i prekršajni postupak u Ministarstvu turizma i održivog razvoja.

Galerija

Bonus video: