Na trgu kod Stare varoši nema prilaza ni za hitnu

Popović je kazala da je nakon izgradnje trga, bez prilaza ostao određen broj važnih ugostiteljskih i zanatskih radnji i više od deset porodica
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2012. 17:49h

Odbornica SNP-a u Skupštini Glavnog grada Zdenka Popović, predložila je na sjednici Skupštine Glavnog grada da Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj učini sve u svojoj nadležnosti kako bi se na trgu Bećir-bega Osmanagića kod Stare varoši omogućilo makar obavljanje tehničkog saobraćaja i ulazak vozila za hitne intervencije.

"Mislim da nije u vašem interesu da vam građani jednog dijela grada budu diskriminisani u odnosu na neke druge. Vi imate kapaciteta da donesete jedan ovakav predlog, jer vjerujem da su za vas svi građani Podgorice isti i da za vas nema povlašćenih", kazala je Popovićeva.

Odbornica SNP-a je postavila odborničko pitanje kako nadležni Sekretarijat za saobraćaj namjerava da reguliše saobraćaj u zaleđu pomenutog trga, kada će utvrditi Predlog regulacije saobraćaja za izvršni organ Opštine koji treba da donese odluku i kada će više od deset privrednih i ugostiteljskih objekata važnih za građane Stare varoši i više od deset porodičnih objekata dobiti prilaz svojim radnjama i kućama.

Dobila je odgovor od sekretara Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Miomira M. Mugoše da je Trg vojvode Bećir-bega Osmanagića Odlukom o regulisanju saobraćaja na teritoriji Glavnog grada, koju je Skupština donijela u februaru 2008. godine, proglašen pješačkom zonom, te je uvedena zabrana odvijanja motornog saobraćaja na trgu.

Bez prilaza i ugostitelji, zanatlije...

Popović je kazala da je nakon izgradnje trga, bez prilaza svojim objektima ostao određen broj važnih ugostiteljskih, zanatskih i proizvodnih objekata i više od deset porodica koje ne mogu koristiti prevoz, pa ni tehnički, do svojih radnji ili kuća.

Ističući da je postojeće saobraćajno rješenje posebno neprihvatljivo, jer do objekata ne mogu doći ni vatrogasna ni kola Hitne pomoći, ona je kazala da to s jedne strane ugrožava živote građana koji tu žive i njihove objekte, a sa druge strane negativno utiče na njihovo poslovanje, s obzirom na to da korisnici njihovih usluga ne mogu prići radnjama.

"Ja bih razumjela vašu principijelnost i poštovanje pješačkih zona da se u najužem centru Podgorice, odnosno, u Ulici slobode ne odvija saobraćaj. Ali, ta ulica se zatvara za saobraćaj u 17 časova, a iz nje se ulazi u pješački popločani dio Hercegovačke ulice i na zaprepašćenje građana u toku 24 časa tuda prolaze dostavna vozila za restoran "Carine" i supermarket "Roda"", kazala je Popovićeva.

Uništen dio Hercegovačke

Pomenutom ulicom, kako je rekla, prolaze i vozila gradske "Čistoće", jer se u unutrašnjem dvorištu nalaze kontejneri koje koriste pomenuti objekti.

"Iako su u popločani dio Hercegovačke uložena ogromna sredstva građana Podgorice, ulica je u tom dijelu potpuno uništena"

"Sve se ovo dešava uz vaše saznanje i saznanje gradonačelnika, i to može, iako su u popločani dio Hercegovačke uložena ogromna sredstva građana Podgorice. Ulica je u tom dijelu potpuno uništena, jer se nije dobro isplanirao tehnički prolaz za pomenute kuće i radnje", kazala je odbornica SNP-a.

Sedam godina zagrađeni

Ona je kazala da ima podatak da je na sjednici kolegijuma predsjednika Opštine Podgorica, a sadašnjeg gradonačelnika, koja je održana 28. 1. 2005. donijet zaključak u vezi s posebnim režimom korišćenja trga kojim se nalaže postavljanje trajnih prepreka kako bi se onemogućio ulazak vozila zbog pješačke zone.

"Sedam godina je zaista mnogo, a nadam se da svi građani neće čekati još toliko da ostvare pravo da imaju prilaz i put do svoje kuće ili poslovnog prostora. Ako ne možete da riješite problem, makar recite, da pokušamo da naučimo ove građane da lete kako bi u nekim nepredviđenim okolnostima mogli da zaštite svoju imovinu ili sebe", kazala je Popovićeva.

Galerija

Bonus video: